:
Обличчя України. 1999 рік

Обличчя України. 1999 рік

18 травня 2011

Океан Ельзи — посли української музики у світі

Посли української музики у світі. Найкращий рок-гурт СНД. Лідери вітчизняних хіт-парадів. За сімнадцять років існування на їхньому рахунку - понад мільйон проданих дисків на території України та Росії.

"Ми є такі, як ми є. Ми є природніми", - так сказав про  гурт Святослав Вакарчук під час першого  телевізійного запису "океанів" у Львові. Там вони вже були знаменитостями. Групу створили студенти. Без жодного професійного музиканта. До Хусточки, Глініна та Гудімова, які раніше грали у "Клані тиші", приєднався син професора фізики Святослав Вакарчук.

На одній із студенських вечірок хлопці запропонували Вакарчуку співати  разом. Той не відмовився і ставився спочатку до гурту як до хоббі.  

Перш ніж Вакарчук вигадав "Океан Ельзи", гурт більш як півроку існував безіменним.

Музикант Павло Гудімов розповідає як вигадували назву: “ Ми у дяді Едіка писались в студії. Приходили  на сесію, він питає: Яка група? - Пишіть "Спостереження шторму". Наступний раз приходимо, в нас вже міняється назва. Він питає: Яка група? - Пишіть "Револьвер".

У дев'яносто восьмому для гурту розпочинається київський період творчості. Хлопці записали дебютний альбом та відзняли свій перший професійний кліп. Коли прийшла популярність, музиканти й не помітили. Сам Вакарчук не знає в якому році "Океан Ельзи" став тим, ким він є зараз. Каже, це міг бути і 98-й, і 2000-й, і 2001-й. Кожен рік поступово створював те ім'я і визнання, яке "Океан Ельзи" має сьогодні.

У середині двотисячних гурт мало не розпався. Пішли Юрій Хусточка, Дмитро Шуров та Павло Гудімов. Нині у кожного - свої музичні проекти. Гудімов реалізовується ще й у сучасному арт-мистецтві. Згадує - пішов тоді, бо втомився. Хотів займатися  мистецтвом, а часу ні на що не вистачало.      

Чому так сталося, Вакарчук не знає і нині. Звинувачує і себе. Мовляв, якщо хлопцям схотілося щось робити самим, значить, стосунки розвивались неправильно. Переживав це тяжко з відчуттям, ніби щось зламалося всередині.

Пізніше  до гурту приєдналися Денис Дудко, Мілош Єліч та Петро Чернявський. У новому складі "Океани" випустили ще два сингли та три альбоми. На підтримку останнього вони об'їхали більш як вісімдесят міст СНД та США. Вони бажані гості на російських рок-фестивалях.

Утім, як і раніше, російською не співають. Натомість Земфіра на своєму сольнику у Києві українською співала океанівську "Відпусти".

Святослав Вакарчук став одним із символів Помаранчевої революції. Згодом пішов у депутати. За рік, розчарувавшись у політиці, пішов з парламенту. З того часу займається лише соціальними і музичними проектами. Два роки тому випустив сольний альбом "Вночі". Новий обіцяє вже на осінь. Каже, там буде менше класики і джазу, він буде ближчий до сучасної рок-музики.

Завдяки поєднанню слов'янської мелодійності та потужної рокової енергетики "Океани" незмінно збирають повні зали. Їхні пісні cпівають меломани від Сахаліну до Каліфорнії. Музиканти підрахували: лише за останній тур вони подолали майже дев'яносто тисяч кілометрів. Це як двічі об'їхати навколо Землі.

Читайте також: