:
Вийшла друком нова книжка про Тараса Шевченка

Вийшла друком нова книжка про Тараса Шевченка "Художник"

17 січня 2014

У березні цього року весь світ відзначатиме 200-річчя з дня народження відомого українського поета, художника, громадського діяча Тараса Шевченка. 

Готуються до відзначення цієї важливої дати не тільки телевізійні канали – режисери знімають фільми, художники малюють картини, письменники пишуть книжки. Зокрема, до 200-річчя Тараса Шевченка до читача потрапить вдала романтична біографія Кобзаря – роман "Художник". Книгу написали відомі українські сценаристи Денис Замрій та Костянтин Тур-Коновалов. У творі Тарас Шевченко насамперед розкривається як художник.

У центрі сюжету роману-біографії "Художник" – історія життя великого українського поета та художника Тараса Шевченка, а саме той доленосний момент, коли кріпак-підмайстер зміг стати вільною людиною. У 1836 році з Італії до Росії повертається відомий митець Карл Брюллов, і в одному селі бачить портрет дівчини роботи невідомого майстра. Так доля звела цих людей, щоб відкрити світові Тараса Шевченка – великого художника і поета.

Знайомство з видатними діячами української та російської культури – художником Сошенком, поетом Гребінкою, мистецтвознавцем Григоровичем, участь Брюллова і самого Жуковського і, нарешті, знакова лотерея, що дала можливість зібрати необхідні для викупу кріпосного художника гроші, – ці справжні історичні події і формують сюжет роману. Книга демонструє інший, не хрестоматійний погляд на особистість Шевченка, живу людину, а не статтю з підручника. Це історія про те, як нікому не відомий малярчук із майстерні Ширяєва перетворився на модного столичного художника.

Шевченко, на думку критиків і рецензентів, постає у романі творцем з багатогранним світоглядом, молодим романтичним живописцем і поетом, що підкорив столицю імперії лише завдяки своєму таланту. Власне, як і було насправді. Цікаво, що авторами роману стали кіносценаристи – Костянтин Тур-Коновалов і Денис Замрій, які вже подарували українцям образ українського героя в кіноепопеї "Тойхтопройшовкрізьвогонь". 

"Власне, нам нічого не треба було вигадувати чи придумувати. Шевченко у романі такий, яким він був у свої 24 роки – життєрадісним, оптимістичним, з романтичними поглядами на світ. Ми хочемо передати читачеві історію його блискучого злету, історію його кохання, історію взаємин з передовими людьми своєї епохи. За жанром ми написали кінороман – твір, гідний екранізації", – говорить один із авторів книги Костянтин Тур-Коновалов.

"Шевченко, зверніть увагу, не був простим малярем. Шевченко був художником-академістом, його долею цікавились Карл Брюллов, Василь Жуковський, члени імператорської родини, не кажучи вже про мільйони співвітчизників. Наш роман – це ще й історія простих людських взаємин, без яких неможливий жоден твір. Читач, який зверне свою увагу на наш роман, дізнається багато чого нового для себе – ми створюємо якісну сучасну історичну белетристику, наповнену подіями, деталями, історичними постатями. Це проза, на яку давно вже чекає наш читач і глядач", – наголошує автор книги Денис Замрій.

Шевченкознавець Сергій Гальченко, прочитавши "Художника", зазначив: "Творити образ геніальної особистості в художній літературі наважується не кожен. Крім великої відповідальності, є ще й небезпека порушити чи навіть зруйнувати канон генія, який через надмірні старання популяризаторів-біографів увійшов у свідомість мільйонів здебільшого у вигляді пророка, непримиренного борця-революціонера. У "Художнику" ж подано образ земної людини Шевченка, в якому ще в молоді роки проросли зерна таланту спочатку художника, а потім і поета, які стали згодом двома могутніми крилами геніальної особистості й репрезентанта української нації".

Читайте також: