:
Перший Національний створив фільм про життя та діяльність великого вченого

Перший Національний створив фільм про життя та діяльність великого вченого

26 травня 2011

25 травня під час святкування 130-річчя від дня народження видатного українського вченого О.О. Богомольця, відбулася до прем’єрна презентація документального фільму, відзнятого на Першому Національному - "Олександр Богомолець. В опозиції до смерті". Прем’єра – 26 травня на Першому Національному.

Автор сценарію: Володимир Качур;
Режисер: Олена Хмирова;
Оператори: Іван Ничипорук, Володимир Таргонський;
Керівник проекту: Марк Гресь.

В документальній стрічці "Олександр Богомолець. В опозиції до смерті" показано основні віхи життя великого вченого. Олександр Богомолець народився 25 травня 1881 року у Лук’янівській в’язниці, куди його мати Софія Богомолець потрапила за революційну діяльність. Виховував хлопця дідусь. Адже тато теж відбував покарання, як революціонер.

Олександр був дуже здібним до науки. І з дитинства мріяв стати лікарем. Він освоював медицину в найкращих учбових закладах свого часу. Вчився в Сорбонні. Де і отримав звання професора.

Все життя Олександр Богомолець присвятив втіленню своєї заповітної мрії - продовжити людське життя до 130 – 150 років.

Завдяки Олександру Богомольцю було здійснено унікальний винахід: консервацію крові, - яку можна зберігати та транспортувати на великих відстанях. Цей винахід до сьогодні – відкриття планетарного рівня. Він зберіг життя тисячам солдатів та офіцерів під час війни з фашистською Німеччиною.

Формула консервації не приховувалась та не патентувалась. Великий український вчений просто подарував її світові.

Академік Богомолець також здійснив відкриття та винаходи: про сполучну тканину, про артеріальний тиск. Створив всесвітньовідому сироватку АЦС, яка призупиняє старіння, стимулює імунітет, підвищує стійкість організму проти хвороб та інфекцій.

Всі державні премії за винаходи Богомолець віддавав благодійним фондам.

Онучка вченого Катерина Богомолець згадує: "Дідусь був чуйним до чужої біди. Допомагав всім, хто потребував допомоги. У нього з дитинства був туберкульоз. Йому потрібно було відмінне харчування, але дідусь завжди їв те, що й ми. А жили ми небагато. У дідуся було лише два костюми".

Завдяки Олександру Богомольцю в нашій країні були започатковані інститути: онкології, фізіології, геронтології, ендокринології та інші.

Олександр Богомолець пішов з життя 19 липня 1946 року.

Ідея фільму прочитується легко та безальтернативно: тільки та особа здатна на великі планетарні винаходи, яка сумлінно, щиро та з великою амплітудою пристрасті прагне нових відкриттів, щоб продовжити вік людини, щоб зупинити її фізичний та духовний біль.

Керівник знімальної групи документального фільму "Олександр Богомолець. В опозиції до смерті" Марк Гресь відмітив на презентації: "Вся історія людства – це історія великих особистостей. Вони задавали своєму часу систему координат. Олександр Олександрович Богомолець був знаковою фігурою своєї епохи.

Цей фільм для наступних поколінь. Для молоді, яка повинна зрозуміти – що є інших світ, кращий за матеріальний. Що не все вимірюється кількістю грошей. Що іноді люди роблять великі справи заради ідеї, а не заробітку".

Перший Національний - загальнонаціональний телеканал. В ефірі з 1951 року. Є членом EBU. Технічне покриття телеканалу - 99,9% території України. Середньодобова частка аудиторії "18+" 3,2% (загальна аудиторія). Генеральний директор - Єгор Бенкендорф.

Читайте також: