:
Обличчя України. 2000 рік

Обличчя України. 2000 рік

02 червня 2011

Яна Клочкова - "Принцеса блакитних доріжок"

"Принцеса блакитних доріжок", "Золота рибка" і Герой України одночасно. На її рахунку - рекорди Європи і світу. А ще - півсотні рекордів України. Вона п'ять разів стояла на Олімпійському п'єдесталі, і чотири рази при цьому лунав саме гімн України.

Про славу багаторазова рекордсменка не мріяла. Коли переглядаєш тепер уже хронікальні кадри - як найсильніші плавчині світу готуються до вирішального старту - видно, хтось кокетує з вболівальниками, хтось переконує себе самого у тому, що найкращий. Тільки Яна - попри високий зріст та яскраву зовнішність, тримається дуже скромно, навіть ніяковіє.

Дівчинка зі спортивної родини разом із батьками жила у комуналці, зі зручностями "надворі". Тато змушений був покинути спорт і їздив на заробітки. А у Яни були суцільні виснажливі тренування. Коли батькам вдалось купити нарешті власну квартиру, то розплачувались за неї заробленим Яною на змаганнях. А вона швидко у світовій пресі отримувала титули "принцеси блакитних доріжок", і навіть імператриці - бо у 15-ть стала наймолодшою у світі володаркою чемпіонського Кубка планети з плавання.

"Золотою рибкою" журналісти її назвали в Ліссабоні, де Чемпіонат світу тривав 4 дні і Яна щодня отримувала золоту медаль.

За смак Олімпійського золота Яна розплатилася дитинством. Тренер для неї був і другом, і психологом. В Яні чемпіонку розгледіли дуже рано.  Спеціально для того, аби підправити "брас", Ніна Кожух возила Яну Клочкову до Австрії, до Відня до Бориса Зенова - там відпрацьовували спеціально "брас".

Олімпійський п’єдестал. Гімн і прапор країни. У 22 роки - звання Героя України.

Перший Національний - загальнонаціональний телеканал. В ефірі з 1951 року. Є членом EBU. Технічне покриття телеканалу - 99,9% території України. Середньодобова частка аудиторії "18+" 3,2% (загальна аудиторія). Генеральний директор - Єгор Бенкендорф.

Читайте також: