:
Гран-прі Канади на Першому

Гран-прі Канади на Першому

10 червня 2011

У цей уїк-енд на Першому - один з найбільш видовищних, непередбачуваних і разом з тим небезпечних етапів чемпіонату "Формули-1" - Гран-прі Канади (CANADA F1 GRAND PRIX).

Недарма траса в Монреалі носить ім'я ризикового і безрозсудного улюбленця публіки Жиля Вільнева, який у 1978 році здобув тут перемогу на Ferrari 312 T3, зробивши монреальське кільце постійним місцем проведення розіграшу канадського Великого Призу.

Траса, відкрита для змагань у 1978 році, розташована майже в центрі Монреаля на штучному острові Ile Notre Dame, створеному в одній з проток річки Святого Лаврентія.

Історія етапу повна трагедій і тріумфів. Тут майже неможливо вгадати переможця, адже часто верхній ступінь подіуму займав пілот, не претендує на перемогу в чемпіонаті, а лідерам чемпіонату не щастило. Швидкісна канадська траса дуже вимоглива до потужності мотора і ефективності гуми, а до аеродинаміки ставиться досить спокійно. Тут достатньо серйозних гальмувань, а значить - можна і потрібно обганяти. Разом з безперечними перевагами є і серйозні недоліки - поза гонкою автодром майже не використовується, тому на трасі дуже пильно і багато пілотів через це роблять помилки.

Траса імені Жиля Вільнева в останні декілька десятиліть подарувала чимало захоплюючих Гран-прі. Ефектні аварії суперзірок тут в порядку речей - на щастя, без летальних наслідків. Ця гонка надзвичайно популярна як серед пілотів, так і серед глядачів зі всього світу. Підтвердження цього - рекордні телерейтинги. Приміром, у 2005-му Гран-прі Канади стала третьою спортивною подією у світі за телевізійної аудиторії після Супербоула і фіналу футбольної Ліги чемпіонів.

Тепер і глядачі Першого поповнять телеаудиторію цього захоплюючого дійства. Одна з найбільш непередбачуваних трас "Формули-1", 70 кіл швидкості на межі ризику, 305, 270 км боротьби за найвище визнання в автоспорті - 11 червня о 21:00 (кваліфікація) і 12 червня о 20:00 на Першому Національному.

Перший Національний - загальнонаціональний телеканал. В ефірі з 1951 року. Є членом EBU. Технічне покриття телеканалу - 99,9% території України. Середньодобова частка аудиторії "18+" 3,2% (загальна аудиторія). Генеральний директор - Єгор Бенкендорф.

Читайте також: