:
Тетяна Недєльська:

Тетяна Недєльська: "Вирішили робити добру справу - робіть не вагаючись"

16 червня 2011

Соціальний проект Першого Національного "Хочу, щоб ти була" поставив перед собою нелегке завдання - допомогти знайти сім'ю сиротам -  підліткам.

В основному, люди хочуть усиновити немовля. А старших діток вважають проблемними.

Перший Національний вирішив розвіяти цей міф. На прикладах щасливих успішних сімей, які усиновили дітей старшого віку, ведуча програми Тетяна Недєльська переконує телеглядачів у тому, що старші діти приносять радість і гармонію в дім прийомних батьків.

19 червня о 20.30 програма "Хочу, щоб ти була" надасть шанс знайти сім'ю вихованцям дитячого будинку міста Васильків. Телеглядачі познайомляться: з відмінницею і помічницею вихователів Русланочкою, юним кухарем і футболістом Юрою, талановитим модельєром - самоучкою Денисом.

Дитячий будинок, де грають в сім'ю

Звичайно, ці  діти мріють про сім'ю. Але не всі згодні на усиновлення іноземцями. Приміром, Руслану хотіла всиновити іспанська сім'я. Дівчинка відмовилася. "Я хочу жити в Україні. Тут у мене є рідні та близькі. Вивчусь, стану на ноги і буду їм допомагати. Я прожила в дитячому будинку десять років, і виходити в доросле життя, звичайно, страшнувато. Але нас тут до нього готують", - розповідає Русланка.

Виявляється, директор цього дитячого будинку - Тетяна Іванова намагається, як може, адаптувати дітей до дорослого життя. Вона проводить дуже цікавий експеримент. У дитячому будинку живе 16 підлітків. Їх умовно розділили на дві сім'ї. Старших призначили татами і мамами. Молодших - дітьми. Щонеділі в окремій кімнаті сім'ї по черзі ведуть господарство: їсти готують, уроки перевіряють у молодших ... Для кожної умовної сім'ї виділена певна сума, в яку діти повинні "вписатися".

Увечері, звичайно, всі розходяться по своїх кімнатах.

"Хочеться прищепити дітям модель сімейного життя. Адже всі наші вихованці з неблагополучних сімей. Їх батьки позбавлені батьківських прав. Самі розумієте, вони провадили такий спосіб життя, який не може служити прикладом для наслідування", - пояснює ідею свого експерименту директор.

Програма "Хочу, щоб ти була" допомагає вихованцям дитячих будинків знайти людей, які допоможуть їм відбутися в обраній професії.

Так Юра, який мріє бути кухарем, побував в гостях у відомого ресторатора Миколи Тищенка. Метр дав юному кухареві майстер - клас з приготування суші. Подарував різні кухонні пристосування. І найголовніше - Юра отримав сертифікат на безкоштовне навчання в його кулінарної школі. І це може стати для хлопчика путівкою в життя.

Благодатні плоди милосердя

Програма "Хочу, щоб ти була" також познайомить телеглядачів з сім'єю з Боярки.
 
"Я - тато Володимир. Це - мама Лариса, старші діти: Віолетта і Вова, молодші Анжеліка, Аріана, Гіта і Віджей", - представляє родину батько. І розповідає свою історію: "Ми не збиралися спочатку всиновлювати дітей (Анжеліка, Аріана, Гіта і Віджей - прийомні). Хотіли взяти опікунство. Віолетта працювала в дитячому будинку. Вона познайомилися з дітьми. Вони приходили до нас. Ми всі подружилися ..."
 
"А потім їх забрали до дитячого будинку сімейного типу. Але не підбирали дітям сім'ю, а просто віддали, як річ. Відносини з опікунами почалися з конфліктів. Ці люди відносились до дітей жорстоко. Малюки мені дзвонили, скаржилися. Просили допомоги. Я все розповіли своїм батькам, і ми почали боротися за цих дітей", - додає Віолетта.

"Така паперова тяганина була! Потім суд. З трудом, але дітей віддали нам. Спочатку, вони були закомплексовані.  Нікого до себе не підпускали. Довелося з ними попрацювати. Тепер це вже зовсім інші діти. Відкриті, життєрадісні!" - ділиться враженнями Лариса.

"Та з ними ви собі молодість повернули! Я бажаю всім, хто сьогодні стоїть на роздоріжжі. Хоче усиновити дитину і боїться, що не впорається, наслідувати приклад цієї щасливої родини. Якщо ви вирішили робити добру справу - робіть не вагаючись", - констатує, дивлячись на радісні повні запалу особи Лариси та Володимира, Тетяна Недєльська.


Перший Національний - загальнонаціональний телеканал. В ефірі з 1951 року. Є членом EBU. Технічне покриття телеканалу  - 99,9% території України. Середньодобова частка аудиторії "18+" 3,2% (загальна аудиторія). Генеральний директор - Єгор Бенкендорф.

 

 

Читайте також: