:
Перший Національний: підсумки травня-2011

Перший Національний: підсумки травня-2011

16 червня 2011

Пік перегляду в травні досяг максимального значення - 27,75%

Травневі рекорди Першого Національного

За підсумками травня 2011 року частка Першого Національного побила рекорди усіх попередніх місяців. Так в травні середня частка Першого склала 3,71%, тоді як в січні вона була - 3,14%, в лютому - 3,43%, у березні - 3,09%, у квітні - 3,36%.

По аудиторії 18+ (Вся Україна) Перший Національний демонстрував упевнений ріст медіапоказників, поліпшивши на 10% результат попереднього місяця. При цьому обігнавши ряд українських і усі основні російські телеканали, які здійснюють мовлення на території України. У їх числі: НТН, ОРТ, ТЕТ, К1, 5 канал, НТВ-Світ, РТР-Планета та інші.

 

 

2011

Апрель

Май

Динамика роста

 

Аудитория  18+

shr%

shr%

1

INTER

17,75

16,51

-7%

2

1+1

10,97

11,31

+3%

3

CHANNEL UKRAINE

10,55

10,73

+2%

4

STB

9,80

10,10

+3%

5

ICTV

8,16

8,22

+1%

6

NEW CHANNEL

5,34

5,17

-3%

7

FIRST NATIONAL/ERA

3,36

3,71

+10%

8

NTN

4,05

3,59

-11%

9

CHANNEL 1 Rus

2,32

2,38

+3%

10

TET

2,07

2,22

+7%

11

K1

1,56

1,54

-1%

12

5 CHANNEL

1,17

1,30

+11%

13

2+2

1,16

1,06

-9%

14

NTV MIR

0,98

0,94

-4%

15

RTR PLANET

0,90

0,83

-8%

16

MEGA

0,83

0,80

-4%

17

TBi

0,64

0,76

+19%

18

M1

0,66

0,63

-5%

19

ENTER FILM

0,53

0,61

+15%

20

QTV

0,50

0,47

-6%

 

Таких результатів Першому Національному вдалося досягти завдяки ряду спеціальних проектів, які він показував впродовж місяця.

Травневі проекти Першого Національного

Серед них парад проектів, присвячених 66 річниці Великої Перемоги. Спеціально до Дня Перемоги Перший підготував міжпрограмні ролики, а також святкові концерти - "Великий День Перемоги" і "Подвигом Вашим живемо.". І, згідно традиції, глядачі побачили головні події параду і державних урочистостей - в прямих трансляціях Першого Національного. У святковий день 9 травня, Перший Національний став лідером ранкового слоту.

Максимально високу частку цього ранку (з 9:40 до 13:40), в порівняні з іншими українськими телеканалами, отримала трансляція на Першому Національному Військового параду з Червоної площі в Москві з нагоди 66-ої річниці Перемоги у Великій Вітчизняній війні в 11:43. Її частка склала 27,75%. Таким чином, Перший Національний цього дня зайняв шосте місце в рейтингу українських телеканалів. Середньодобова частка Першого цього дня склала 6,69%.

У кінці квітня був підписаний меморандум, згідно з яким вже в травні прихильники автоспорту змогли насолодитися трансляціями Формули-1 (Formula One World Chаmpionship).
Тільки на Першому - глядачі могли побачити ексклюзивну пряму трансляцію найпопулярнішого європейського конкурсу "Євробачення-2011" з Дюссельдорфа. Перший Національний в прямому ефірі транслював два півфінали і фінал конкурсу "Євробачення-2011".

Перша частина трансляції першого півфіналу 10 травня, яка почалася о 22:00 мала середню чатску 3,65%, друга, яка почалася о 23:10 - 6,87% (по аудиторії 18+). Середня частка телеперегляду першої частини трансляції другого півфіналу з Дюссельдорфа 12 травня, яка почалася о 22:00 склала 5,2% (по аудиторії 18+), другої частини, яка почалася о 23:05, - 7,91% (по аудиторії 18+). Найбільшим став пік перегляду "Єволбачення-2011" глядачами Першого Національного о 23:57, досягнувши частки 11,72%. В середньому трансляцію другого півфіналу "Євробачення-2011" побачило 3,8 млн. глядачів (rch#).

В травні було вирішено, що Національна телекомпанія отримає допомогу у результаті домовленостей, які були досягнуті керівництвом НТКУ в лютому цього року, коли з офіційним візитом до Києва приїжджали віце-президент EBU Клаудіо Каппоні і асистент генерального директора EBU Девід Льюіс. Національною телекомпанією були складені та направлені до EBU списки необхідного технічного оснащення, після погодження яких з керівництвом Європейського мовного союзу і його членами, німецький мовник ARD запропонував безкоштовно надати для НТКУ технічне обладнання загальною вартістю близько 4 млн. у.о. Такий обмін не тільки програмним, але й технічним продуктом практикується членами Європейського мовного союзу.

Вже влітку Національна телекомпанія отримає п'ять синхронізаторів цифрового відеосигналу SDI для можливості використання вхідних сигналів при прямих включеннях з різних міст (SDI signal frame synchronizers), а також ведуться переговори про терміни і умови доставки трьох супутникових комплектів для підйому на супутник відеосигналу (SNG). Вони розміщені на базі автомобілів Mercedes Benz Sprinter і укомплектовані цифровими триаксиальними відеокамерами Ikegami, які можуть бути рознесені на відстань 170 м, цифровими аудіомікшерами Yamaha O3D і відеомікшерами Snell & Willcox, цифровими мультиформатними відеомагнітофонами Sony, що дозволяють готувати відеоматеріал у більшості цифрових форматах (Betacam SP, Betacam SX, Digital Betacam, Betacam IMX, DVcam, XDcam), супутниковою технікою (з усім периферійним обладнанням) Advent Uplink 1,20 м, MPEG2-кодером.

Нове обладнання буде використовуватися для оперативної трансляції в прямому ефірі телемостів, концертів, парадів, включень з місця подій. Необхідний час для розгортання техніки складає всього близько 30 хвилин. Це обладнання дозволить поліпшити і якість новинного мовлення каналу, при цьому значно підвищить оперативність роботи.

Нагороди і перемоги

Міжнародний фестиваль телевізійних і радіопрограм "Калинові мости", який вже другий раз проходив в польському місті Кентштин з 2 по 9 травня нагородив дипломом I ступеню в номінації "Гіркий хліб емігранта" творчу групу програми Першого Національного "Винниченко без брому": Юрія Шаповала (автор сценарію), Ірину Шатохіну (режисер), Олександра Шафранского (оператор).

У творчому конкурсі брали участь документальні фільми, телевізійні і радіопрограми, які відповідали меті фестивалю - відображення євроінтеграційних процесів, духовне відродження національних меншин, їх культурних досягнень і цінностей, пошук шляхів рішення проблем сучасних етнічних співтовариств, творче осмислення значення історичної перемоги над фашизмом в Другій світовій війні, обмін досвідом по створенню і діяльності громадського телебачення.

Туристичний проект Першого Національного "Феєрія  мандрів" став тріумфатором 5-го Телевізійного фестивалю "Відкрий Україну". Наймасштабніше по кількості тематичних конкурсів і конкурсантів професійне змагання в Україні пройшло 25 травня у рамках 17-ої Київської Міжнародною Телерадіоярмарки.
Цього року з понад 150 робіт, що брали участь в конкурсі, експертне журі віддало перевагу саме "Феєрії мандрів" в наступних номінаціях:
- Програми "Амстердам" і "Норвегія : клює" - 2 місце в телеконкурсі "Україна і світ".
- Програми "Гуцульщина" і "Вашковці. Маланка" - 2 місце в телеконкурсі "Культура України".
- Програма "Вашковці. Маланка" - 2 місце в телеконкурсі "Українське село".
- "Золота підкова Львівщини", "Гуцульщина" - 1 місце в телеконкурсі "Міста України"

- "Золота підкова Львівщини", "Гуцульщина", "Вашковці. Маланка" - 1 місце в телеконкурсі "Україна туристична".
- Перемога в конкурсі "За відданість європейським цінностям і ідеям європейської інтеграції" від Української редакції Deutsche Welle.
- Ігор Захаренко - за високу майстерність і креативність в ролі провідного телециклу "Феєрія мандрів".
Крім того, програма "Золота підкова Львівщини" - стала номінантом на Гран-прі 5-го Телефестивалю "Відкрий Україну".

На Всеукраїнському конкурсі засобів масової інформації "Золоте перо" в списку переможців (кращих рубрик і програм всеукраїнських і міжнародних засобів масової інформації (телебачення, радіо, преси, Інтернет ЗМІ), що впливають на хід суспільно-політичного, економічного і культурного життя в державі) є і соціальні проекти Першого Національного: "Краща програма телебачення" - "Хочу, щоб ти була" - програма, яка допомагає вихованцям дитячих будинків набути сім'ї; Кращий соціальний проект для дітей і молоді" - "Віра, Надія, Любов" - проект, в якому досліджуються і за допомогою експертів вирішуються гострі, проблемні ситуації, в яких опинилися сім'ї з дітьми. "Золотим пером" також були нагороджені керівники проекту "Темний силует", який виходить в ефірі Першого Національного.

Виконання державного замовлення

Перший Національний виконує замовлення держави в повному об'ємі, в цілому з деяким перевиконанням. При плановому мовленні в 405,7 годині у рамках державного замовлення, фактично було виконано 409,7. Це в першу чергу інформаційно-аналітичні і публіцистичні програми, культурно-мистецькі програми, науково-просвітницькі, розважальні і музичні програми, дитяче мовлення.

Розвиток сайту каналу

На сайті телекомпанії в травні продовжували поповнюватися проекти до 20-ої річниці Незалежності України : "Особи України", "20 кроків до мрії", "Особи української історії", які стануть основою для окремого інтернет-ресурсу.
В травні на сайті Першого Національного з'явилося декілька нових рубрик, які максимально освітлювали проекти каналу, як запущені, так і перспективні. Широко висвітлювався конкурс Євробачення, проект "Королева України", запущений аудіо-курс "Запам'ятай" - авторська методика Анатолія Васяновича, де у вигляді міні-уроків розповідається про застосування в українській мові того або іншого слова або виразу.

Враховуючи бурхливий розвиток Інтернету і ріст числа користувачів глобальної мережі в Україні (Інтернетом користується більше за третину населення), Перший Національний запускає новий соціальний веб-проект. Відтепер глядачі Першого з недоліками слуху, можуть переглядати кращі програми телеканалу з сурдоперекладом в мережі Інтернет в слушний для себе час.

Першою адаптованою для людей з недоліками слуху програмою, доступною в мережі, стала програма "Глибинне буріння" з Андрієм Пальчевским.

За травень на сайт зайшло майже 600 тисяч відвідувачів, що стало черговим рекордом для Першого Національного.

"У травні Перший Національний зміцнив свої позиції ще на декілька пунктів. І така очевидна динаміка обумовлена цілком конкретними чинниками - щодня команда професіоналів, які працюють на Першому, створює проекти, які подобаються нашим глядачам. Сьогодні Перший Національний отримав величезну квоту довіри від своїх глядачів і ми докладемо усіх зусиль що б виправдати це, створюючи цікаві проекти", - підкреслив генеральний директор Першого Національного Єгор Бенкендорф.

Читайте також: