:
Обличчя України. 2002-й рік

Обличчя України. 2002-й рік

17 червня 2011

Роман Майборода - український  баритон, який зачарував своїм тембром світову публіку.

Він від народження був серед музики. Син композитора. Племінник автора "Пісні про рушник", яку співали від Сахаліну до Карпат. Прізвище братів Майбород гриміло на музичному олімпі СРСР.    

Роман Майборода - син Георгія Майбороди, автора більшості українських класичних опер,таких як "Арсенал" і "Ярослав Мудрий" - то ж до нього була прикута увага музичних критиків. Та попри те, що жив Роман Майборода в музичному середовищі, вчитися на співака йому категорично забороняли. Його знатна рідня - обрала для юнака інший шлях - диригента. Як би не хотілося, та вокального таланту в Романа не було. Двері Київської консерваторії виявилися зачиненими для нащадка видатного прізвища. На вокальний факультет Роман Майборода вступав чотири рази. 

- Ну, як я не поступив до консерваторії? Перший рік - не поступив. Другий рік - не поступив.  Продивлявся по п'ять раз списки  абітурієнтів - нема прізвища. А потім уже прийшла реальність, що мене немає. Другий рік, третій, і на четвертий рік, тільки підготувавшись як слід, тоді вже я став студентом Київської консерваторії, - розповідає пан Роман

Він більш за все прагнув, щоб його ім'я називали без згадки іменитих родичів. Тому наперекір долі і відсутності видатного голосу працював над собою щодня. Без упину. І аж через 10 років - визнання. Гран-прі чотирьох міжнародних конкурсів. Омріяне місце в оперному театрі. Та пронеслися чутки: видатний батько влаштував сина на роботу. Треба було доводити  свою професійність знову.  Керівництво опери віддавало йому найскладніші партії, та була людина, яка визнала його право співати лише кілька років потому - батько.

- Я був в поїздці з Георгієм Майбородою. Були його авторські концерти, і мені прийшлось співати арію Максима з опери "Арсенал". І він сказав: знаєш, Романе, а може, буде толк. І оце по цій фразі я зрозумів, що він погодився, - згадує народний артист України.

Наполеглива праця привела його на велику сцену. Після років тренувань українському баритону підкорилися сцени Мілана та Москви, Токіо та Парижа. Але  працьовитість Романа Майбороди зіграла з ним лихий жарт.

Одна з найскладніших партій оперної світової класики - "Ріголетто" Джузеппе Верді. Зазвичай її виконують два, максимум три рази на місяць. На більше банально бракує сил: і фізичних, і душевних. Роман Майборода півроку гастролював з цією драмою, виконуючи по 8 партій на місяць. Від виснаження ледь не втратив голос. Після цього він зрозумів, до цієї партії треба підходити дуже обережно.

Зараз йому майже 70. Глядачі ,стоячи, аплодують його таланту. Він досяг своєї мрії наперекір долі. Але співає для публіки тепер зрідка - Роман Майборода не хоче боротися з часом. Каже, ліпше піти зі сцени на рік раніше, ніж на годину пізніше.

Читайте також: