:
На Першому –

На Першому – "Іван" О. Довженка. До 120-річчя майстра!

03 вересня 2014

10 вересня виповнюється 120 років із дня народження видатного українського письменника і кінорежисера Олександра Довженка. З цієї нагоди Перший Національний підготував до ефіру кращі роботи майстра. У суботу дивіться перший звуковий довженківський фільм – "Іван".

Сценарій картини Довженко пише за 12 днів і практично відразу, без підготовчого періоду, починає знімати. Фільм розповідає історію становлення нової людини – від простого селянина до комуніста, провідного будівельника Дніпрогесу. Після виходу на екрани у 1932 році стрічка стає учасником першого міжнародного кінофестивалю у Венеції. Тут її зустрічають гучними оваціями і нагороджують призом за кращу програму, представлену державою – СРСР.  

Та пропри успіх за кордоном, в Україні "Івана" зустрічають неприязно. Після жорсткої критики фільму Довженко письмово звертається за допомогою до Сталіна, і той його підтримує – режисер переїжджає до Москви і влаштовується за фахом на "Мосфільм". Однак невдовзі тісний зв’язок з вищою владою обертається зворотнім боком: між особистим поглядом художника на творчість і офіційною ідеологією накопичуються протиріччя. Довженко мріє повернутися на батьківщину, в Україну, але дозволу на це так і не отримує. Олександр Петрович похований у Москві на Новодівичому цвинтарі у 1956 році. 

Вшануймо пам’ять видатного українця разом з Першим Національним у суботу, 6 вересня, о 15:50.

Читайте також: