:
Перший Національний простягає руку допомоги, тим, хто опинився в біді

Перший Національний простягає руку допомоги, тим, хто опинився в біді

30 червня 2011

Соціальний проект Першого Національного "Віра. Надія. Любов" допомагає людям знайти вихід з ситуацій, які на перший погляд здаються безвихідними. По суті, програма служить сполучною ланкою між тими, хто потребує допомоги, і тими, хто може допомогти; будить в серцях людей співчуття, вчить бути милосердними.

Перший Національний підняв пласт проблем, про які не прийнято говорити в телеефірі багато: це і кинуті в дитячих будинках малюки, і породілля з немовлятами, які постраждали внаслідок недбалого ставлення лікарів, і талановиті діти, у яких немає умов для занять улюбленим захопленням.

У кращому випадку таким історіям присвячують скупі рядки новин, і лише тоді, коли сталася непоправна біда і зневірені люди виходять з протестами. Адже саме з цього складається наше повсякденне життя: щоденна боротьба за здоров'я, за дах над головою і належний побут; за гармонійну сім'ю, за громадянські права людей - здорових і тих, що мають інвалідність. Для обговорення цих питань у студію запрошуються відомі актори, співаки, політики, лікарі, юристи. Багато хто з них після програми намагається допомогти людям, які опинилися в біді, і, звичайно, глядачі програми не залишаються байдужими - жваво відгукуються на біду героїв, адже турбота і милосердя - національні риси українців. Істотну допомогу в створенні програми надає постійний партнер - Фонд Ріната Ахметова "Розвиток України".

Перший ефір програми відбувся 20 серпня минулого року, а днями пройшли зйомки останніх двох (41 і 42) програм поточного телесезону.

В ефірі Першого Національного ці програми вийдуть 1 липня і 15  липня об 11.05.

Одна з героїнь програми - Наталія Краснова - потребує матеріальної допомоги на лікування доньки Софійки. Дівчинка з'явилася на світ з вродженими патологіями. Зараз Софійці майже рік і вже помітно, що вона відстає в розвитку. Наталія намагається знайти лікарів, які могли б допомогти, але поки безрезультатно. До того ж, жінка позбулася джерела доходу - приватного бізнесу, який довелося згорнути через зміни в податковому кодексі. Нещодавно до її нещасть додалася хвороба мами - злоякісна пухлина мозку, яка швидко прогресує. Зараз Наталія розривається між своєю квартирою, де від страшного болю кричить мама, і квартирою куми, де залишила Софійку...

Щирість і беззахисність молодої мами-одиначки не залишили гостей байдужими. І коли наступний герой програми - чотирирічний хлопчик Назар - демонстрував у студії свою майстерність більярдиста, дорослі учасники програми запропонували провести благодійний турнір з більярду, а зібрані кошти перерахувати Наталії на лікування Софійки.

У програмі також прозвучала тривожна інформація про те, що Національну хореографічну студію "Барвіночок" хочуть виселити із займаного приміщення прямо на вулицю. Присутній у студії депутат київської міськради Зорян Шкіряк пообіцяв взяти ситуацію на контроль.

Герой другої програми - дев'ятирічний Володя Карпенко переміг онкологічне захворювання. Хлопчику зробили кілька операцій, поставили ендопротез, але в  хворий руці стала збиратися лімфа. Зараз лікарі не знають, що робити далі: профільних фахівців-лімфологів в Україні просто немає. Вони є в Німеччині, Ізраїлі, але консультації і лікування можуть коштувати мінімум 25 тисяч євро, а батьки Володі всі заощадження витратили на попередні операції. Перші пожертвування на адресу Володі були зроблені вже в студії програми, під час запису.

Через помилку лікарів Тетяна Кандяк в два рочки повністю втратила слух. Але з часом Таня повністю адаптувалася в соціумі. Здобула вищу освіту, роботу. Щаслива в шлюбі. Її історія - підтримка для людей, що опинилися в складній ситуації. "Потрібно працювати над собою, і все вийде", - вважає Тетяна.

Підводячи підсумок року, що минає телесезону, можна сказати, що ток-шоу "Віра. Надія. Любов" на Першому Національному відрізняється не лише особливою теплотою і творчою майстерністю, зазначеним на конкурсі "Золоте перо", а й активною громадянською позицією. Найбільш приємно те, що це - дієва програма.

Після запису в студії один із запрошених гостей - народний депутат Василь Горбаль - сказав: "Я вважаю, засоби масової інформації повинні створювати соціальні проекти. Це - можливість журналістам показати себе як четверту владу, звернути увагу громадськості та влади на проблеми, які є в суспільстві. Часом, вирішуючи одну типову проблему конкретної людини, ми допомагаємо багатьом. Приємно, що фонд Ріната Ахметова співпрацює з цим проектом і таким чином допомагає вирішенню тих чи інших проблем".

Гарний настрій гостям студії створили подарунки від футбольного клубу "Шахтар" (м'які іграшки у вигляді крота-шахтаря) і продуктові кошики від торгової мережі "Ашан".

Будучи гостею однієї з програм "Віра. Надія. Любов" актриса і телеведуча Сніжана Єгорова не змогла стримати сліз: "Я неймовірно щаслива, що нарешті з'явилася програма подібного роду. Її необхідність назріла вже давно. Мені здається, наші люди вже давно переконані - їх долями хтось не цікавиться. А програма "Віра. Надія. Любов" доводить - є ті, хто хоче і може допомогти. Тут присутній юрист, який консультує з учасників з правових питань…".

"Коли я вийшла зі студії, у мене заболіло серце. Такі передачі - це те, що допомагає кожному розбудити у своїй душі співчуття до ближнього. Мене дуже вразив гарний молодий чоловік, який внаслідок нещасного випадку втратив кінцівки. Але не втратив любов до життя. Це найголовніше. Він займається лижним спортом, бере участь в параолімпійських іграх. І займає призові місця. У нього чарівна дружина. Я була вражена його життєрадісністю. Від нього йде така хвиля позитиву!", - сказала, побувавши в гостях програми, співачка Наталія Валевська.

Відомий актор Володимир Горянський вважає: "Програма "Віра. Надія. Любов" несе в собі потужний соціальний імпульс, необхідний суспільству. Приємно відзначити, що сьогодні, коли практично весь телепростір заповнений програмами з відтінком "жовтизни", Перший Національний не шукає дешевих ходів, а з повагою ставиться до людей, які опинилися в біді".

І це тільки початок добрих справ на Першому Національному.

Перший Національний - загальнонаціональний телеканал. В ефірі з 1951 року. Є членом EBU. Технічне покриття телеканалу - 99,9% території України. Середньодобова частка аудиторії "18+" 3,33% (загальна аудиторія). Генеральний директор - Єгор Бенкендорф.

Читайте також: