:
Обличчя України. 2005 рік

Обличчя України. 2005 рік

05 липня 2011

Олександр Шалімов - хірург від Бога

Його називали Богом у хірургії, він зробив 40 тисяч операцій, а ЮНЕСКО присвоїло йому звання "Людина планети". Це все про Олександра Шалімова. Один зі своїх днів народження Шалімов відзначив одночасною операцією на 18-ти столах. Це був майстер-клас для молодих хірургів із різних регіонів.

"Якщо впав - підводься і йди далі", - таке життєве правило було в Олександра Шалімова. Останню операцію він провів у 83 роки. Оперував його учень. У пацієнта пухлина вразила важливий орган і судини. Обрати правильне рішення й урятувати хворого допоміг саме Шалімов. Він визнавав - учився все життя.

В Україні лише два інститути звуться іменами хірургів-практиків, назви їм дав народ - імені Амосова та імені Шалімова. Обидва лікарі народилися в Росії й пройшли шлях від робітфаків, районних лікарень з операціями під звичайною лампою до створення власних шкіл.

В українських клініках до Шалімова смертність під час резекції шлунка була 17 відсотків. Він вивчав техніку операцій у Німеччині, проводив досліди на собаках і трупах. А потім розробив нову методику - смертність упала до 0,3 відсотка. Опоненти вимагали як доказ - знімки, а спеціальної апаратури для них не було. Шалімову довелося науково обгрунтовувати свій метод аж у трьох докторських дисертаціях. Йому повірили тільки після трьох із половиною тисяч унікальних операцій на підшлунковій.

Щоб вивчати світовий досвід, Шалімов вимагав від усіх своїх учнів знання іноземних мов. Сам прекрасно перекладав із німецької та англійської. За його атласами та науковими розвідками вчилися всі хірурги. Якось на Камчатці Шалімов зайшов до районної лікарні, заввідувач хірургічного відділення показав йому книги, за якими робив операції. Автором виявився О.О. Шалімов.

У родині майбутнього хірурга було 11 дітей. Після школи Шалімов поїхав вступати до сільгоспінституту, але вступив до медичного.

Після випуску працював на кордоні з Манчжурією. До найближчої лікарні - 700 кілометрів.  Після війни випадково потрапив у Брянськ. А там у лікарні вже працював Амосов. Тож вони влаштовували своєрідні змагання: брали найтяжчих хворих і рятували. Шалімов створив два інститути - в Харкові та Києві. Саме в столиці почав оперувати підшлункову, це робили одиниці хірургів у США та Британії.

Його учнів і досі звуть "шалімовцями". Його інституту 39 років, і в ньому саме за Шалімова почали робити операції з трансплантації - перші в Україні.

Досвідчені хірурги, учні Шалімова, зізнаються: часто, стоячи за операційним столом, відчувають за своєю спиною Олександра Олексійовича Шалімова.

Перший Національний - загальнонаціональний телеканал. В ефірі з 1951 року. Є членом EBU. Технічне покриття телеканалу - 99,9% території України. Середньодобова частка аудиторії "18+" 3,33% (загальна аудиторія). Генеральний директор - Єгор Бенкендорф.

Читайте також: