:
Перший Національний покаже класику українського кіно

Перший Національний покаже класику українського кіно

07 липня 2011

7 липня 2011 р. відбулася прес-конференція присвячена спільному проекту Міністерства культури і туризму України, Національної телекомпанії України та Національної кіностудії художніх фільмів імені Олександра Довженка до 20-ї річниці Незалежності України "Кіноспадщина України на Першому Національному".

Про подробиці співпраці розповідали Міністр культури і туризму України Михайло Кулиняк та генеральний директор Національної телекомпанії України Єгор Бенкендорф.

Перший Національний телеканал до 20-ї річниці Незалежності України покаже шедеври української кінокласики, надані Національною кіностудією художніх фільмів імені Олександра Довженка за сприяння Міністерства культури і туризму України.
З серпня в ефірі Першого почнеться показ фільмів геніальних українських режисерів, відомих та визнані минулим поколінням, а також тих стрічок, що так і не побачили глядачи через цензуру. Трансляцію фільмів планується здійснювати щодня увечері з повтором вночі. Крім цього, перед показом стрічки буде проводитися ії презентація за участю відомих акторів, режисерів та авторитетних фахівців сфери кіно.

"Наш телепростір заповнений великою кількістю фільмів, але лише мала частка з них –  власне українські. Ми розпочинаємо цю акцію для того, щоб молоде покоління бачило, що в Україні є кінематограф, що у нас є великий потенціал. Протягом серпня і вересня будуть транслюватися фільми, які добре знайомі старшому поколінню, завоювали міжнародне визнання та, впевнений, будуть справжнім одкровенням для молоді. Це стрічки таких режисерів як Володимир Довгань, Карен Геворкян, Григорій Кохан, Віктор Іванов, Микола Іллєнко, Микола Мащенко. Це ті режисери, які разом з Довженком та Параджановим здобували світову славу українському кінематографу. В цих фільмах глядач зможе побачити таких відомих акторів як Армен Джигарханян, Богдан Ступка, Микола Караченцов, Леонід Ярмольник, Лев Дуров та інших. Ми запрошуємо всіх на перегляд цих картин на Першому Національному", - розповів Міністр культури і туризму України Михайло Кулиняк.

"Національна телекомпанія підтримує національний кінематограф, а національний кінематограф підтримує Національну телекомпанію – саме завдяки цій співпраці цей проект буде втілений в життя. Тих режисерів, імена яких називали, молоде покоління майже не знає і це прикро. Серед засилля західного кіно ми забуваємо про нашу кінокласику – режисерів, акторів та стрічки, які відомі в усьому світі та визнані авторитетними преміями та критиками. Перший Національний готовий проявити ініціативу та популяризувати українське кіно серед українців.  Саме для цього ми будемо запрошувати на презентацію цих фільмів українських режисерів, акторів та критиків. Адже для нас важливо не тільки показати фільм, а й з'ясувати та розповісти молодому поколінню перспективи нашого кінематографу. Крім того, Перший Національний буде продовжувати свою політику покращення іміджу країни у світі. Ми вже передали до Європейської мовної спілки ряд власних стрічок для показу на провідних телеканалах Європи. І плануємо продовжувати таку співпрацю з міжнародними партнерами і надалі. Америка зобов’язана своєю популярністю у світі не в останню чергу своєму кінематографу. В України є все для того, щоб йти цим же шляхом", - сказав генеральний директор НТКУ Єгор Бенкендорф.

Перший Національний - загальнонаціональний телеканал. В ефірі з 1951 року. Є членом EBU. Технічне покриття телеканалу - 99,9% території України. Середньодобова частка аудиторії "18+" 3,33% (загальна аудиторія). Генеральний директор - Єгор Бенкендорф.

Читайте також: