:
Феномен Івана Дзюби на Першому

Феномен Івана Дзюби на Першому

11 липня 2011

26 липня виповнюється 80 років Івану Михайловичу Дзюбі. До його ювілею дивіться на сайті Першого документальний фільм "Совість. Феномен Івана Дзюби" режисера О. Муратова, знятий на кіностудії імені О. Довженка.

Різне траплялося на його життєвому шляху, але особистість Івана Дзюби здається монолітом.

Визначний діяч українського національного відродження другої половини ХХ століття, один з видних "шістдесятників", засновників однієї з найстаріших партій країни "Народний рух України" він з високо піднятою головою пройшов ув'язнення у внутрішній тюрмі КДБ і духовну ізоляцію від письменницького середовища України. Його трактат "Інтернаціоналізм чи русифікація?" - по суті, літературно-політичний маніфест національно-культурного відродження України ХХ століття.

Критик і літературознавець, він їдко висміяв "алергіків на Шевченка", які намагалися заблокувати українську духовну ниву отруйним зіллям чужорідної амброзії.

Фантастично працездатний учений-академік він виявився здатним окинути поглядом високе небо світової літератури, і разом з тим розглянути найдрібніші деталі на тлі вітчизняної красного письменства. Адже з бібліотечного вікна іноді можна побачити більше, ніж з печерських пагорбів.

"Незабронзовілий Дзюба" є живою легендою української історії. Секрет цього феномена - у фільмі "Совість. Феномен Івана Дзюби".

Дивіться на сайті Першого.

Перший Національний - загальнонаціональний телеканал. В ефірі з 1951 року. Є членом EBU. Технічне покриття телеканалу - 99,9% території України. Середньодобова частка аудиторії "18+" 3,33% (загальна аудиторія). Генеральний директор - Єгор Бенкендорф.

Читайте також: