:
Перший Національний відкриє глядачам загублений Київ

Перший Національний відкриє глядачам загублений Київ

13 липня 2011

В квітні Перший Національний презентував новий документальний цикл власного виробництва "Загублене місто". Якщо ви пропустили прем’єру на Першому, в липні ви маєте можливість подивитися у повторі документальні фільми цього циклу.

Старий Київ – це місто яке на сьогодні існує лише у спеціалізованих виданнях, у розповідях та статтях небайдужих до долі міста киян.

У свідомості ж більшості городян – це місто... загублене...

Їх вже ледве помітно серед новобудов...

Темп життя стирає орієнтири і необхідність у минулому...

Все рідше ми підіймаємо голову і вдивляємося у незвичну для ока архітектуру...

Ці будинки пережили два століття, революцію, війни.

Вони – свого роду МІКРО частинки МАКРО організму Києва.

Це та аура міста, яка закохує в себе туристів, надихає киян.

Старі будинки ховають за своїми фасадами дивовижні історії, легенди і міфи.

У кожній серії циклу глядачі зайдуть в гості до одного зі старовинних особняків і він залюбки "розповість" їм свою історію. Це дивовижна подорож у часі. Дім, як портал у минуле століття.

Цього разу досліджуємо особняк підприємця з Подолу Сергія Аршавського збудованого на вулиці Лютеранській. Кияни називають його "Будинок удови, що плаче".

Разом з архітекторами Миколою Дьоміним, Юлією Івашко і києвознавцями Дмитром Малаковим та Віталієм Пономарьовим ми дослідили історію створення цього будинку, причини будівництва дорогого помешкання. І що головне, проаналізували усі ймовірні причини появи містичних затікань на центральній фігурі особняку – жіночому маскароні, через які, власне, особняк і отримав свою назву. Цікаво, що у жодному зі спеціалізованих видань та книг з історії Києва не вказується з якого саме року дім почали називати "Будинок удови, що плаче", однак нам вдалося розсекретити цю таємницю. Більше того, не безпідставно, ми можемо стверджувати, що "вдова" на фасаді має ім’я, а її сльози мають міфологічне коріння, і являються не лише результатом опадів.

Пророцтва архітектора Братмана… прорахунок підприємця Аршавського… смерть другого власника особняку Апштейна… про все це і не тільки у двосерійному фільмі з циклу "Загублене місто" "Легенди будинку, що плаче".

В п’ятницю, 15 квітня о 04:00 та 16 квітня о 04:05 на Першому Національному дивіться перший фільм документального циклу "Загублене місто" – "Легенди будинку, що плаче".

Перший Національний - загальнонаціональний телеканал. В ефірі з 1951 року. Є членом EBU. Технічне покриття телеканалу - 99,9% території України. Середньодобова частка аудиторії "18+" 3,33% (загальна аудиторія). Генеральний директор - Єгор Бенкендорф.

Читайте також: