:
Олег Гавриш:

Олег Гавриш: "Країна заможна тоді, коли в ній багато заможних людей"

12 березня 2015

Куди варто вкладати гроші, щоб, як мінімум, їх не втратити, а в ідеалі ще й заробити? Ну вже точно не в гречку, борошно або цукор – у цьому впевнені автори і ведучі програми "Перша шпальта", яка виходить на Першому Національному. А щоб наочно продемонструвати плюси і мінуси вкладення грошей в банківські або інвестиційні структури, журналісти вирішили провести незвичайний фінансовий експеримент.

Кожен із них розмістив тисячу доларів, використовуючи різні фінансові інструменти. Наприклад, Андрій Юхименко скористався "дідівським" методом і відніс гроші в держбанк на депозит під 7,5%. Брав участь в експерименті журналіст програми "Схеми" (виходить на Першому Національному) Олександр Чорновалов, який свої "кровні" приніс в інвестиційну компанію, де його переконали вкласти гроші в облігації. Ведучий Олег Гавриш також скористався послугами інвесткомпанії і спробує заробити на ф’ючерсі (купівлі-продажу) золота, доларів та акцій.

Що із цього вийде і чи вдасться нашим відчайдушним героям заробити – дізнаємося через місяць. Адже рівно на стільки часу розрахований експеримент. А поки Олег Гавриш розповідає, чому обраний ним варіант вкладення – найбільш ризикований, але прибутковий, розкриває секрети, які ще незвичайні дослідження готують журналісти, розмірковує, яка професія сьогодні в Україні – найбільш високооплачувана і як можна простому українцеві чесно заробити мільйон.

Олеже, зізнайтеся, експеримент затіяли на прохання глядачів, які замучили запитаннями, що робити з грошима, які, мабуть, зберігаються під матрацами?

Ні (сміється). Насправді, мета у нас не одна, а цілих три. Перша – підвищити фінансову грамотність людей і розповісти про те, куди можна вкласти гроші, скільки на цьому реально заробити і які на сьогоднішній день існують варіанти вкладень. Друга – наскільки адекватні і правильні ті заяви, які роблять наші чиновники стосовно фінансового ринку та способів зберігання грошей. Ми часто чуємо від них: "Зберігайте гроші в гривні і вкладайте їх в українські банки". Але гривня дуже нестабільна і ми бачимо, що з нею відбувається. А держава повинна відповідати за свої слова. Ще ми хочемо звернути увагу уряду на проблеми, які виникають при спробі людей вкласти свої заощадження і заробити. І третя мета – підняти питання про необхідність економічних змін у країні. У першу чергу важливо, щоб у нас нарешті почав функціонувати фондовий ринок, на якому можна було б чесно заробляти гроші.

Ви вирішили експериментувати з американським доларом, а не з гривнею. На Вашу думку вигідніше вкладати у валюті?

Якщо у людини сьогодні є долари, то залишається лише один реальний фінансовий інструмент, куди він може їх вкласти – це валютний депозит. Тому що коли ми звернулися в інвесткомпанії, то нам сказали перевести валюту у гривні. Але тут є свої плюси, якщо ми вкладаємо в облігації. У цьому випадку вартість облігації прив’язана до долара, але при поверненні цих грошей у гривні вони перераховують їх за курсом Нацбанку на день повернення.

Чому Ви зупинилися саме на цих трьох варіантах капіталовкладень?

Інших варіантів просто не існує! Я можу упевнено стверджувати, що ми обшукали весь ринок і переглянули всі можливості, але не знайшли інших варіантів, окрім як облігації, депозит та акції. На жаль, в Україні немає більшої кількості фінансових інструментів.

Чи не розглядали Ви можливість вкладів у зарубіжні активи?

Держава "подбала" про те, щоб цю можливість для нас закрити. Тому при всьому моєму бажанні легально вкласти гроші за кордоном, я цього зробити не зможу. Нелегально можна. Чесно – ні. Щоб купити, наприклад, акції Apple або Facebook, мені потрібна ліцензія Нацбанку на право виведення капіталу за кордон. Але і крім цього є маса інших обмежень, які "вбивають" цю можливість на корені.

Ви говорили про важливість створення фондового ринку в Україні. Чому?

Фондовий ринок – єдиний нормальний спосіб зробити бідних людей багатшими. Але щоб зуміти заробити на ньому, потрібно напружитися, "включити" мізки і намагатися розібратися у фінансовій системі, як це роблять ті ж акціонери на Заході. Що важливо – фондовий ринок це ще й єдиний варіант створити нормальну приватну пенсійну систему в країні. Зараз ми дуже залежимо від держави, яка часто змінює правила гри щодо пенсій. І від цієї невизначеності фінансовий добробут громадян стає тільки гіршим. На Заході існують приватні пенсійні фонди, куди кожна людина зі своєї зарплати відраховує частину заробітку. Далі ці гроші потрапляють на фондовий ринок. Таким чином, ці гроші ростуть. І під кінець життя ти отримуєш не тільки ту суму, яку відраховував, але й плюс відсоток, який набіг за цей час.

А чим це вигідно для держави?

Держава повинна бути зацікавлена в тому, щоб люди заробляли гроші. Щоб закінчився цей проклятий патерналізм – ставлення до своїх громадян, як до молодших дітей, яким "захочу – дам, а захочу – заберу". На Євромайдан люди вийшли, у тому числі, і проти цього. Не потрібно за нас вирішувати, ми вже не маленькі діти, а дорослі відповідальні люди. Країна заможна тоді, коли в ній багато заможних людей. Ми повинні взагалі відмовитися від ідеології, яка була прийнята ще за соціалізму – не думати як "віджати", а думати, як заробити більше. І держава повинна давати такі інструменти, щоб люди могли спокійно заробляти. Але при цьому важливо, щоб і самі громадяни несли відповідальність за свій вибір. Людина повинна усвідомлювати, що вкладаючи, вона ризикує і може все втратити. Якщо я поклав гроші і втратив їх, то це моя особиста проблема, а не чия-небудь інша. Саме таким є капіталізм, який ми зараз будуємо.

Давайте повернемося до експерименту. Ваш колега Андрій Юхименко поклав гроші на депозит у держбанк. Наскільки, на Вашу думку, сьогодні можна довіряти банківській системі, адже банки один за одним лопаються як мильні бульбашки?

Незважаючи на те, що вони лопаються, все одно залишиться якась кількість "квазі-надійних" банків. Потрібно розуміти, що в цілому в нас їх буде не більше 50-ти. А країні, в принципі, більше й не потрібно. Людині, яка несе сьогодні свої гроші у банк, потрібно дуже добре подумати над тим, що їй обіцяють і кому вона їх віддає. До речі, один із банків проводив соціологічне опитування людей-вкладників банків, які в результаті прогоріли. Цей банк повертав їм від Фонду гарантування вкладів гарантовану державою частину депозитів. За даними цього опитування, 60% людей знову підуть класти ці гроші на депозити в інші ненадійні банки, які обіцяють їм великі відсотки. Це говорить про те, що, на жаль, поки наші вкладники часто поводяться безвідповідально. Вони хочуть більший відсоток надійності, а потім коли втрачають все – біжать до держави з вимогою повернути їм гроші. Це поведінка безвідповідальної дитини, а не дорослого.

Вважаєте, що краще скористатися послугами інвестиційних компаній, як це зробили Ви, ніж нести гроші в банк?

Варіант Андрія Юхименка найбільш консервативний і надійний. Тобто, у будь-якому випадку, він нічого не втратить. Але цей спосіб вкладення пропонує не такий великий відсоток заробітку як інвесткомпанії. Ми з Олександром Чорноволом вибрали для себе більш ризиковані варіанти.

Які плюси і мінуси Вашого вибору?

З плюсів – більший відсоток заробітку, ніж на депозиті. З мінусів – при отриманні грошей можуть виникнути проблеми. Тому ми прийняли рішення, що покажемо як ми забирали гроші, як є – в режимі реаліті-шоу. Щоб людина, яка захоче піти нашим слідом, знала, що на неї чекає.

Чи можна вже на даному етапі експерименту передбачити, який із трьох варіантів найвигідніший?

Чесно кажучи, поки важко щось прогнозувати. Давайте дочекаємося закінчення експерименту і тоді дізнаємося. Навіть якщо якийсь із варіантів і дасть більшу прибутковість – це не змінює ключового висновку: у нас дуже мало фінансових інструментів, куди можна вкласти гроші простому українцеві. І держава повинна подбати про те, щоб людина не ховала тисячу доларів під подушкою, а могла на них заробити, вклавши кудись гроші.

Розкрийте секрет, які ще експерименти Ви плануєте робити надалі?

Є ідея реаліті-шоу про працевлаштування у велику корпорацію. Ми хочемо спробувати пройти увесь шлях, починаючи від розсилки резюме до співбесіди. І в підсумку показати, наскільки зараз реально знайти собі роботу в корпоративному сегменті і що для цього потрібно. Ще ми хотіли б торкнутися питання освіти та з’ясувати, який диплом сьогодні найбільше котирується.

О, це цікаво! А якби Ви, наприклад, обирали собі зараз життєвий шлях, то на кого б пішли вчитися?

Я б став програмістом. Сьогодні це найкрутіша професія в Україні. У цих людей найближчим часом грошей буде дуже і дуже багато. Якщо ти пишеш програми, спокійно можеш отримувати 2-3 тисячі доларів на місяць. А якщо у тебе ще є і підприємницькі здібності, ти взагалі можеш стати мільйонером. Таких прикладів досить багато. Наприклад, я спілкувався з людиною, яка працювала системним адміністратором компанії з виробництва крабових паличок і у вільний час створювала програму для очищення оперативної пам’яті iMac. Через інтернет він за п’ять хвилин відкрив фірму в США, де виставив цю програму на продаж. А вже через два роки на його рахунку було кілька мільйонів доларів. Це яскравий приклад того, як можна чесно заробити за рахунок своїх здібностей і стати в результаті мультимільйонером. Інший приклад – киянин-підприємець з друзями писали програми для онлайн-казино в США. Сьогодні у хлопців замовлень на написання таких програм на кілька мільйонів доларів на рік. Ми бачимо, що світ змінюється і популярними стають нові професії. І цій темі ми незабаром присвятимо спецвипуск нашої програми "Перша шпальта".

Читайте також: