:
24 серпня в Україні стартує Euronews українською мовою

24 серпня в Україні стартує Euronews українською мовою

24 серпня 2011

24 серпня Україна стане одинадцятим мовником Euronews, а україномовні глядачі отримають цілодобове і щоденне джерело новин про головні події в Європі і світі.

До цього дня Україна йшла кілька років. У 2005 році Національна телекомпанія України стала одним з акціонерів керівної компанії Euronews, яка сьогодні налічує 21 акціонера з числа громадських та державних телеканалів країн Європи та Середземномор’я. У листопаді 2009 року в ефірі Першого Національного з’явилися 10 – хвилинні новини Euronews українською мовою, яка містили актуальні новини про головні події у країнах Європи та світу за день. 21 жовтня 2010 року Віце-прем’єр-міністр України  Борис Колесніков і генеральний директор Виконавчої ради Euronews Майкл Пітерс підписали Меморандум про створення та поширення міжнародних новин Euronews українською мовою. Умови і порядок створення україномовної версії Euronews були визначені в Ліцензійній угоді, підписаній головою Виконавчої ради Euronews Філіпом Кайла та генеральним директором НТКУ Єгором Бенкендорфом. Ця угода була укладена на 5 років з моменту початку мовлення (тобто залишатиметься в дії до 24 серпня 2016 року) і підлягатиме автоматичному подовженню після закінчення цього терміну.

Результатом цієї домовленості стане повна україномовна версія Euronews, яка з 24 серпня працюватиме 24 години на добу 7 днів на тиждень. Український канал Euronews  складатиметься з прямих включень та сюжетів про суспільно-політичні, економічні, культурні події в Європі та світі, діяльність європейських органів влади, розвиток науки, соціальні проблеми населення європейських країн.

Для створення україномовної версії Euronews і популяризації України за кордоном український уряд виділив 85,5 мільйонів гривень.  

За правилами Euronews виділені кошти будуть спрямовані на отримання ліцензії для НТКУ, а також на покриття всіх операційних витрат, пов’язаних із запуском нової версії. Окрема частина цих коштів піде на технічне обладнання української редакції у Ліоні та заробітну плату українських журналістів. Зокрема, до таких витрат будуть віднесені найм персоналу, придбання необхідного обладнання, його інсталяція та обслуговування, найм необхідних приміщень, транспортні та інші витрати.

Впродовж наступних років ці гроші можуть бути повернуті державному бюджету. Така можливість існує завдяки тому, що НТКУ зможе отримувати прибуток від реклами, розміщеної в українській версії.

Українська мова стане одинадцятою мовою мовлення Euronews, сьогодні воно також ведеться англійською, французькою, італійською, іспанською, німецькою, португальською, російською, арабською, перською (фарсі) та турецькою. За правилами Euronews цілодобове мовлення каналу є однаковим в усьому світі, однак за умови ідентичного відеоряду текст кожної з десяти мовних версій, які існують сьогодні, є оригінальним.

Крім цього, Україна стане першою країною світу, яка отримала право на виробництво місцевих українських новин та поширювати ці новини на регулярній основі в рамках трансляції української версії Euronews. Для цього керівництво Euronews погодилося щоденно виділяти часові інтервали в україномовній версії для трансляції виключно українських новин. Варто зазначити, що це істотно змінює всю попередню стратегію Euronews, яка полягала у трансляції однакових програм у всьому світі. Кількість таких сюжетів буде залежати від поточних подій, але попередньо сторони домовилися про щоденну трансляцію від п’яти до десяти таких новин/сюжетів про Україну. Для виробництва місцевих програм будуть призначені відповідальні редактори та журналісти з центрального та українського представництв Euronews. Одноосібне рішення щодо наповнення українських новин у цьому слоті буде прийматися редакторами Euronews. Ні НТКУ, ні будь-хто інший не матимуть ніякого впливу на редакційну політику Euronews і конкретно – на підготовку новин про Україну. Якщо український експеримент з включення місцевих програм в сітку мовлення виявиться вдалим, то ця практика буде поширена і на решту мов, якими ведеться мовлення Euronews.

Редакція україномовної версії буде знаходитися у штаб-квартирі телеканалу у Ліоні, крім цього Euronews делегує своїх представників для роботи в Україні. Для забезпечення найвищих професійних стандартів у підготовці новин повний редакторський контроль над україномовною версією буде здійснюватися з Ліону.  Безпосередньо у Франції працюватиме близько 20 журналістів. Їхнім завданням стане підготовка текстової інформації до всього відеоряду програмної сітки мовлення Euronews та начитка українською мовою. Українська редакція у Ліоні працюватиме 24 години на добу 7 днів на тиждень.

17 серпня 2011 р о 15.00 стартував україномовний сайт EuroNews.

 

Генеральний директор НТКУ Єгор Бенкендорф: «Про необхідність україномовної версії EuroNews говорилося впродовж багатьох років, але конкретних кроків у цьому напрямку фактично не було. Вже завтра українські глядачі отримають цілодобовий щоденний доступ до головних світових новин і це дозволить нашим громадянам бути обізнаними. Ми маємо пишатися нашою країною, адже запуск EuroNews – це суттєвий крок до євроінтеграції України, це можливість представити нашу країну світу і в той же час відкрити українцям доступ до Європейського інформаційного простору».

НТКУ також звертається до кабельних операторів: щодо отримання дозволу на розповсюдження програми Euronews в україномовній версії, треба звертатися за телефоном 066 137 99 16 (адреса для електронного листування nataliia.vitruk@gmail.com). Окремо необхідно зазначити, що у відповідності до угоди між НТКУ та  EURONEWS починаючи з 24 серпня 2011 року доступ до Euronews в російськомовній версії на території України буде обмежено.

Для довідки. EuroNews – провідний європейський інформаційний телеканал. Рік заснування – 1993. Аудиторія телеканалу складає близько 300 мільйонів домоволодінь у 151 країні світу. Мовлення ведеться десятьма мовами – англійською, французькою, італійською, іспанською, німецькою, португальською, російською, арабською, перською та турецькою. Україна входить у список акціонерів EuroNews, який сьогодні налічує 21 суспільну та державну телекомпанію Європи. Найбільші акціонери – France Televisions (Франція), RAI (Італія), ВГТРК (Росія), TRT (Туреччина), SSR (Швейцарія).

Читайте також: