:

"Тіні забутих предків": півстоліття незабутності

03 вересня 2015

Півстоліття виповнюється від дня прем’єри фільму Сергія Параджанова "Тіні забутих предків" 4 вересня 2015 року. Спеціально до цієї дати реставрували звук і зображення стрічки. Саме цю, реставровану версію, з нагоди ювілею UΛ:Перший покаже 4 вересня о 19:20.

Передуватиме показу випуск програми "Про головне", присвячений події. З 18:50 глядачі побачать прямі включення з кінотеатру "Україна", де відбуватиметься ювілейний показ легендарної картини Сергія Параджанова.

А ще раніше – о 16:10 – про зйомки "Тіней забутих предків" у спецвипуску "Театральних сезонів" розкаже акторка театру і кіно, виконавиця ролі Марічки у цьому фільмі Лариса Кадочникова.

Фільм "Тіні забутих предків" знятий за однойменною повістю Михайла Коцюбинського. Режисер Сергій Параджанов запросив працювати над стрічкою оператора з Ялтинської кіностудії Юрія Іллєнка. Головні ролі зіграли Іван Миколайчук і Лариса Кадочнікова. Художником фільму було запрошено графіка Георгія Якутовича, а композитором – Мирослава Скорика.

4 вересня 1965 року, рівно півстоліття тому, в кінотеатрі "Україна" відбувся перший показ фільму. Під час тієї презентації пройшла також акція протесту київської інтелігенції проти політичних арештів за участі Івана Дзюби, Василя Стуса, В’ячеслава Чорновола та інших. Поет Василь Стус тоді вголос сказав: "Хто проти тиранії – встаньте". Ця фраза розпочала цензуру, заборони й арешти.

Як і та акція, сам фільм став частиною української історії – одним із шедеврів кінематографу. Та й бути по-іншому не могло, адже по обидва боки камери творили генії: з одного – Сергій Параджанов, а з іншого – Іван Миколайчук. Та й твір письменника Михайла Коцюбинського, за яким знято стрічку, є не менш винятковим і знаковим. У коли знаєш усе це – півстоліття глядацької любові й незабутності не видаються дивними…

Читайте також: