:
З метою недопущення спекуляцій щодо своєї діяльності НТКУ надала публічні пояснення щодо перевірки Рахункової палати України

З метою недопущення спекуляцій щодо своєї діяльності НТКУ надала публічні пояснення щодо перевірки Рахункової палати України

14 вересня 2011

У червні-серпні 2011 року Рахункова палата України здійснювала перевірку Національної телекомпанії України. З огляду на те, що Національна телекомпанія України категорично не погоджується з деякими висновками Рахункової палати щодо неефективного та з порушенням  бюджетного і чинного законодавства витрачання коштів, а також зважаючи на те, що результати цієї перевірки були викривлені вітчизняними ЗМІ, НТКУ вирішила оприлюднити зауваження Рахункової палати, вказати на конкретні факти спотворення інформації у ЗМІ, а також надати публічні пояснення щодо висновків перевірки.

По-перше, коментуючи заяву Рахункової палати України, більшість вітчизняних ЗМІ вказали на те, що керівництво НТКУ "розтратило"/"проїло" 49 мільйонів гривень. У цьому разі йдеться про помилкове або свідоме "навішування" на НТКУ сукупної суми претензій з боку Рахункової палати на адресу Національної телекомпанії України (24 млн. грн.) і Національної радіокомпанії України (25 млн. грн.).

По-друге, Національна телекомпанія України категорично не погоджується з тим, що зазначена Рахунковою палатою сума (24 млн. грн.) була витрачена "неефективно і з порушенням бюджетного та чинного законодавства". Обґрунтування позиції НТКУ викладено в таблиці:

Зауваження РПУ

Розшифровка зауважень РПУ

Пояснення НТКУ

З порушенням чинного законодавства НТКУ використала 17,4 млн.

Невідображення в бухгалтерському обліку НТКУ заборгованості за рішеннями судів щодо стягнення з НТКУ заборгованості за надані Концерном РРТ у 2007 та 2009 роках телекомунікаційні послуги за державним замовленням (державні контракти)

У 2007 та 2009 роках держава не забезпечила НТКУ відповідними коштами для проведення розрахунків за державним замовленням, внаслідок чого НТКУ не мала правових підстав для відображення цієї заборгованості в бухгалтерському обліку. Крім того, необхідно зауважити, що відповідні кошти будуть виділені телекомпанії лише в кінці 2011 року. Сутність зауваження не має нічого спільного із використанням бюджетних коштів.

Невідображення в бухгалтерському обліку заборгованості за членські внески "Еuronews" у 2008 та 2009 роках.

НТКУ не мала відповідних бюджетних призначень, внаслідок чого не мала правових підстав для відображення цієї заборгованості в бухгалтерському обліку. Сутність зауваження не має нічого спільного із використанням бюджетних коштів.

З порушенням бюджетного законодавства НТКУ використала 6,0 млн.

5,7 млн. через невнесення Укрєвроінформпроектом змін до паспорта бюджетної програми на 2011 рік (ЄВРО 2012)

Для пояснення ситуації наводимо дослівну цитату з Акту перевірки РПУ: "Кошторис та план асигнувань загального фонду на 2011 рік затверджено 22.03.2011 заступником голови Національного агентства Шубіним М.Л. в сумі 94 720,0 тис. грн., з них за КЕКВ 1134-94,5 тис. грн., а за КЕКВ 2300 – 94625,5 тис. грн., враховуючи, що Постановою КМУ від 11.04.11 р. № 382 "Про внесення змін у додатки 1-3 до Державної цільової програми підготовки та проведення в Україні фінальної частини чемпіонату Європи 2012 року з футболу" прогнозні обсяги фінансування на трансляцію матчів чемпіонату на 2011 рік визначено в розмірі 89 млн. грн., Укрєвроінформпроектом змін до паспорта бюджетної програми на 2011 рік за КПКВК 6651250 та кошторису на 2011 рік за КПКВК 6651250 станом на 01.07.11р. не вносилось". Сутність зауважень стосується діяльності Укрєвроінформпроекту як головного розпорядника бюджетних коштів та не має нічого спільного із витрачанням НТКУ бюджетних коштів.

300 тис. грн. через невідображення в бухгалтерському обліку заборгованості за комунальні послуги, спожиті орендарями.

Вказана заборгованість не відображалася у бухгалтерському обліку (обліковувалася в аналітичному) внаслідок її природи, оскільки вона носить відновлювальний характер та не є платою за надані послуги. Сутність зауваження стосується  відображення операцій бухгалтерського обліку та не пов’язана із витрачанням коштів.

Неефективні витрати НТКУ у сумі 0,7 млн.

Дана сума складається із двох зауважень: перше – на суму 565,0 тис. грн., яка пов’язана з несвоєчасним відшкодуванням орендарями витрат балансоутримувача (НТКУ) за спожиті комунальні послуги. Друга - на суму 178,0 тис. грн., яка пов’язана з оплатою праці працівників під час проведення НТКУ процедури скорочення чисельності штату.

Окремо НТКУ наголошує, що більша частина зауважень до її діяльності стосуються періоду 2007-2009 років. Водночас слід зазначити, що це не провина минулого керівництва, а наслідок недосконалості українського законодавства, яке регламентує фінансову діяльність і особливості звітності державних теле- і радіокомпаній.

Читайте також: