:
Сергій Неретін:

Сергій Неретін: "Ми зробили "Книгу.ua" більш динамічною"

21 вересня 2011

На початку нового телесезону Перший Національний оновив формат програми "Книга.ua". Про нові перспективи цієї інтелектуальної і пізнавальної програми розповідає її керівник Сергій Неретін.

Які нововедення відбулися в програмі? І як часто "Книга.ua" буде оновлювати формат?

Минулого телесезону глядачі Першого відчули певні зміни – з легкої руки генпродюсера каналу Олексія Семенова програма "Книга.ua" з класичного тележанру інфотейнмент перетворилася на мікс різних жанрів. Фактично програма набула ознак великого щоденника-блогу, що є нині популярним інтернет-форматом. Огляди книжок, критика, короткі інтерв’ю-звернення авторів, журналістів до читачів, рецензії, уподобання тощо – такий мікс можна побачити в будь-якому випуску програми. Короткі сюжети по 2–3 хв. плюс різні рубрики, – все це сприймається на одному подиху і є цікавим широкому колу телеглядачів – від професорів до слюсарів. Минулий телесезон довів правильність обраного формату (аналогів якому немає на вітчизняному ТБ).

Проте, починаючи з вересня 2011-го року, ми вирішили зробити "Книгу.ua" більш динамічною… Не в останню чергу завдяки відсутності постійних ведучих – адже так  збільшується простір програми для появи нових рубрик. Хоча час від часу журналісти програми з’являтимуться у кадрі, а відомі персони представлятимуть ті чи інші рубрики.

Між іншим, рубрики програми також зазнали змін. Одна з новацій – рубрика "Враження тижня" – це коли відомий (а може й не надто відомий) письменник коментує те, що найбільше його "зачепило" упродовж тижня, котрий минув. Інша рубрика "Читають всі!" – в ній може з’явитися будь-яка людина, яка цікаво розповість у кадрі про те, що вона читає. Бо насправді кожен з нас щось та підчитує – починаючи від інструкції користування DVD, блогів і закінчуючи творами Макіавеллі. Ще одна рубрика "Екранізації"… В ній людина, яка, наприклад, прочитала спочатку книгу про пригоди Гаррі Потера, а потім переглянула фільм про нього й відшукала купу відмінностей чи, навпаки, нових знахідок – ділитиметься думками з цього приводу. Пошук персон, які можуть цікаво розповісти (а я вважаю, це є головним для нашої програми) – нині є для нас пріоритетним. І це аж ніяк не повний перелік новацій програми.

Як Ви гадаєте, хто ваша аудиторія?

Я можу думати все, що завгодно, але наша аудиторія – це глядачі каналу. Зараз ми виходимо у четвер вранці, а відтак маємо боротися за ту аудиторію, яка перебуває в цей час у екранів телевізорів, якою б вона не була.

Згідно зі статистичними даними, люди сьогодні читають значно менше, ніж, наприклад, років 10, а то і 20 тому. Як, на Вашу думку, повернути цікавість до книги, особливо у молоді?

Так, різні статистичні дані говорять про те, що люди стали менше читати. Час змінився – він став набагато технологічнішим, а інформації, яку ми всі щодня споживаємо, стало в рази більше. Треба повертати не інтерес молоді до книги, а інтерес усіх людей до книги. Пряма відповідь на поставлене питання така – слід заборонити комп’ютери та телебачення, а також припинити гонитву за грошима. Відповідно з’явиться купа часу і інтерес до книжок, як до найстарішого способу розваги та отримання різного роду знань. Оскільки це зробити неможливо (та й, мабуть, не варто), то нехай все залишається як є. Хто не захоче тупіти, той не затупіє. І книги тут ні до чого… У мене так само не вистачає часу читати книжки, але дурним себе зовсім не відчуваю…

Дивіться програму "Книга.ua" кожен четвер о 9.35 на Першому Національному.

Перший Національний - загальнонаціональний телеканал. В ефірі з 1951 року. Є членом EBU. Технічне покриття телеканалу - 99,9% території України. Середньодобова частка аудиторії "18+" 3,34% (загальна аудиторія). Генеральний директор - Єгор Бенкендорф.

Читайте також: