:
Світлана Леонтьєва:

Світлана Леонтьєва: "Театральні сезони" збираються вийти за межі Києва..."

28 вересня 2011

28 вересня о 12.20 на Першому Національному вийде в ефір перша в нинішньому телесезоні програма "Театральні сезони на Першому". Вона розповість про міжнародний театральний фестиваль "Дім химер", що в цьому році вперше проходив в Україні.

Вже другий рік поспіль мешканці сіл і маленьких містечок можуть піти в театр, завдяки програмі Першого Національного "Театральні сезони", не встаючи з дивана.

Ведуча Світлана Леонтьєва, яка завжди в курсі театральних новинок, вибирає для своєї передачі кращі спектаклі.

"Театральні сезони" не тільки дають глядачеві можливість насолодитися акторською грою, а й розповідають про життя метрів українського театру, проводять "круглі столи", диспути... Програма дає можливість театралам, які з тієї або іншої причини не можуть бути в гущі театральних подій, не випасти з інформаційного поля.

Напередодні старту нового телесезону Світлана Леонтьєва поділилася планами на майбутнє.

Які нововведення чекають Ваших глядачів?

Ми почнемо сезон показом нового театрального фестивалю "Дім химер", який проходив в Києві вперше. Розповімо, як виник цей театральний форум. Покажемо фрагменти вистав.

Наші глядачі познайомляться з польським театром, який був широко представлений на фестивалі. Кілька польських театральних труп привезли до Києва свої кращі роботи.

Українці зможуть побачити і знаменитий спектакль "Планета лен", який пройшов на багатьох європейських театральних майданчиках. Ця робота польських театральних режисерів присвячена головуванню Польщі в ЄС і є частиною акції, присвяченої цій знаменній для поляків події.

У недалекому майбутньому "Театральні сезони" збираються вийти за межі Києва. І познайомити наших глядачів з кращими роботами багатьох українських театрів. Яких?! Поки секрет.

Як Ви вибираєте з усього репертуару театру той чи спектакль для показу?

Хочеться просто познайомити глядача з різноманіттям і різнохарактерних столичних театрів. Показати найяскравіше! По-перше, прислухаюся до побажань театрального колективу. Театр має право вибрати – яким спектаклем він буде представлений на всю країну. По-друге, ми вибираємо, що нам підходить: за акторським складом, за змістом п'єси, і за сценічним оформленням – "картинка", світло, звук, хронометраж. Адже ми теж залежні – від техніки, від часу.

А складно знімати цілий спектакль підряд?

Знімаємо "на таланті"! (сміється). Із семи знятих спектаклів повний прогін перед зйомками був тільки в двох випадках. Найскладніше було показати оперету. Актори виходили з можливих куточків (з лаштунків, з фойє, із залу). Оркестр у складі 20 людей працював на майданчику, а не в оркестровій ямі. Це була вистава "на малій сцені" за п'єсою родоначальника жанру оперети Жака Оффенбаха "Вечеря з італійцями". Дія дуже насичена. Нам хотілося дати можливість побачити і почути все, ніби телеглядач в залі з нами. І як працюють актори на сцені, і конферанс, і вокал, і великі плани. Адже коли глядач дивиться в очі акторові, бачить всю міміку, сльози, усмішку – це створює ефект живої присутності.

Таке складне відео як спектакль може знімати тільки режисер "живого" ефіру. Той, який зуміє охопити всю картинку. Ми спектакль не монтуємо. Як актори грають, так і показуємо. В цьому і особливість театру.

Чи розраховані "Театральні сезони" на молодь?

Вважаю, що долучати людей до театру потрібно з юності. Навіть з дитинства. Якщо якась дитина, яка живе в селі, побачить по телевізору спектакль і його щось зачепить, і він за першої нагоди захоче піти в театр – це вже велика справа.

Дивіться програму "Театральні сезони" на Першому Національному!

Перший Національний - загальнонаціональний телеканал. В ефірі з 1951 року. Є членом EBU. Технічне покриття телеканалу - 99,9% території України. Середньодобова частка аудиторії "18+" 3,34% (загальна аудиторія). Генеральний директор - Єгор Бенкендорф.

Читайте також: