:
Тамара Щербатюк:

Тамара Щербатюк: "Найголовніше для літніх людей – це увага"

30 вересня 2011

1 жовтня до Міжнародного дня людей похилого  віку Перший Національний присвятив програму "Надвечір’я". Це - спецпроект "Золота осінь" (ефір 1 жовтня о 13.50), який канал приготував у подарунок для телеглядачів, вік яких можна назвати "золотим".

Програма "Надвечір’я" виходить на Першому Національному вже 23 роки. Це єдина програма українського телебачення для людей старшого віку. Для них "Надвечір’я" – не просто програма, а друг і співрозмовник. Вона й нагадування про молодість, і підтримка в скрутну хвилину. Тут і пісні звучать улюблені, тут друзі збираються старовинні...

Програму дивляться і чекають. По всій Україні є кілька десятків клубів "Надвечір’я". Люди старшого віку збираються разом не тільки подивитися улюблену програму, але й обговорити своє життя-буття.

Проект "Золота осінь" стане справжнім подарунком для людей старшого віку. Адже багато хто навіть не знають, що є таке свято. А Перший Національний щиро вітає мам і бабусь, тат і дідусів – усіх, хто вступив у золоту осінню пору життя.

Для багатьох молодість і зрілість пройшли в нелегкий час. Вони працювали, будували. Хтось і воював. Так нехай же ця осіння пора буде для них "очей чарівністю" і відпочинком душі.

"День людей літнього віку в Україну, скоріше, свято зі сльозами на очах. Ми всі знаємо, в якому становищі вони перебувають. У цей день для них "світлом у віконці" може стати дзвінок дітей.

Старшим людям також хочеться почути знайомі пісні. Поговорити.

І програма "Надвечір’я" надасть їм таку можливість. У цей день у студії буде святкова і водночас домашня, тепла атмосфера. Вони зможуть поспілкуватися, поділитися своїми очікуваннями від життя. Почути улюблені пісні.

На жаль, у суспільстві це свято ігнорується. Старість у багатьох викликає жалість. Державі не хочеться зайвий раз ятрити якісь проблеми. Чути нарікання на дрібненькі пенсії.

Багато дітей часто самоусуваються від літніх батьків. Обтяжуються ними. Але це не правильно.

День людей похилого віку відзначається у всьому світі. У цей день потрібно подумати, що ти зробив для своїх батьків, бабусь, дідусів. Проявити свою любов до них. Може їм не багато і треба. Просто почути по телефону "Мама, я тебе люблю".

Думаю, нам вдасться зігріти серця людей похилого віку. Ведуча спецпроекту "Золота осінь" Тамара Володимирівна Щербатюк вже 23 роки веде одну і ту ж програму "Надвечір’я". Разом з нею ціле покоління спочатку дорослішали, потім дорослішало. З часом програма знайшла нових глядачів. Разом з бабусями її дивилися онуки. І вони теж дорослішали... "Надвечір’я" – це програма, яка є сполучною ланкою між поколіннями.

Люди старшого віку вірять Тамарі Володимирівні, як собі. Приймають те, що вона говорить. І з нею вони зустрічають свою "золоту осінь", – поділилася враженнями про проект директор творчого об'єднання публіцистичних та соціальних програм Людмила Писанко.

Напередодні виходу спецпроекту "Золота осінь" в ефір незмінна ведуча програми "Надвечір’я" Тамара Щербатюк розповіла про підготовку до свята.

Тамара Володимирівна, яке значення має для Вас це свято?

"Надвечір’я" – це єдина програма українського медіа-простору для літніх людей. Звичайно, ми не могли не відгукнутися на таке свято, як Міжнародний день людей похилого віку. Тим більше, що для України цього року це подвійне свято. Нашій державі виповнилося 20 років. І 20 років минуло з того дня, як за рішенням Генеральної Асамблеї ООН в усіх країнах світу почали 1 жовтня відзначати Міжнародний день людей похилого віку.

Які сюрпризи Ви приготували для глядачів?

Це буде традиційний святковий "Вогник". Для літніх людей – це згадка про молодість. Адже раніше саме так відзначали кожне свято. Цей "Вогник" ми об’єднали з форматом нашого традиційного "Надвечір’я". У нас є "Надвечірній" театр. Це театр реальних подій і реальних зустрічей. Дійство, яке ми приготували, не побоюсь високих слів, грандіозне.

Це і свято. І зустрічі хороших людей. І поздоровлення. І подарунки.

До нас в гості прийдуть відомі співаки. Дмитро Гнатюк – це ж взагалі знакова фігура в Україні. Під час запису я бачила сльози на очах гостей, коли він співав "Сміються, плачуть солов’ї". Свої пісенні подарунки глядачам приготували: Алла Кудлай, Мар’ян Гаденко, Віктор Шкварко, Тетяна Кисляк.

Не могли не прийти до нас у цей день наші давні друзі – народний ансамбль "Лютезька левада" із села Лютіж, що на Київщині.
Разом з "Надвечір’ям" генеральний директор Першого Національного Єгор Бенкендорф поздоровить літніх людей зі святом.

Нашу програму люблять не тільки люди старшого віку. Поруч з "Надвечір’ям" завжди молодь, діти. І в цей день свій прекрасний пісенний подарунок для глядачів підготував Харківський дитячий ансамбль "Країна".

Чого, на Ваш погляд, сьогодні найбільше потребують літні люди?

Ми знаємо, що живеться їм не просто. Я доземно вклоняюсь їм за терпіння. Але коли починаєш розпитувати, люди нарікають не на малі пенсії, не на високі ціни… Навіть не на хвороби. Їх найбільше ранить самотність, байдужість дітей та онуків. Від цього, вони кажуть, болить серце, болить душа і ніякі пігулки не допомагають. Увага – це найголовніше.

Щоб підняти настрій літнім людям, ми приготували позитивні  відеоролики. Покажемо, як люди старшого віку займаються спортом, танцюють. Як знаходять собі якусь віддушину, щоб відчувати життя.  

Гостями нашого свята стануть учасники асоціації ходьби та її президент Олександр Шинко. Вони всі такі життєрадісні, оптимістичні. Танцюють, співають.

Унікальний знаковий для нашої України диригент Муравський, даючи інтерв’ю, сказав: "Мені 96 років, пішов 97-й, а ви йдіть за мною. Я зупинюсь. Почекаю вас. А потім підемо разом".

Одна наша гостя першого жовтня відзначає 70-річчя. Звичайно, ми її привітаємо.

У нас у студії буде подружня пара Драмарець, їм разом виповнилось 170 років. Це такі життєрадісні люди!

До нас приїде Ніна Давидюк – голова районної організації комітету інвалідів міста Золотоші. Вона пише вірші. У неї надзвичайно складне життя. А поезія світла й оптимістична.

Вміння жити, вміння цінувати життя – це мистецтво, яким володіють наші літні люди. Не можна не вірити, що колись схаменуться діти. Почнуть дзвонити і приходити. Якщо не вірити, то як жити?

Я дякую всім, хто долучився до створення нашого свята "Золота осінь". Величезне спасибі всій творчій групі!

Я дуже рада, що такий проект, присвячений людям похилого віку, вийде на Першому Національному.

Дивіться спецпроект "Золота осінь" 1 жовтня о 13:50 на Першому Національному.

Перший Національний - загальнонаціональний телеканал. В ефірі з 1951 року. Є членом EBU. Технічне покриття телеканалу - 99,9% території України. Середньодобова частка аудиторії "18+" 3,34% (загальна аудиторія). Генеральний директор - Єгор Бенкендорф.

Читайте також: