:
Завдяки Євробаченню в України з’явилося більше прихильників її майбутнього членства в Євросоюзі

Завдяки Євробаченню в України з’явилося більше прихильників її майбутнього членства в Євросоюзі

24 травня 2017

Більше половини (51%) іноземних гостей, які відвідали Україну під час Євробачення-2017, яке проходило в Києві у травні цього року, зазначили, що країна виправдала їхні очікування, а 47% наголосили, що вона навіть перевершила всі сподівання. При цьому 92% хотіли би повернутися в Україну ще раз. Розчарованих виявилося вкрай мало – менше 1%. Про це свідчать результати соціологічного опитування, проведеного компанією GfK Ukraine на замовлення Інституту світової політики 9-13 травня. Загалом, було опитано 1060 гостей Євробачення, з яких більше половини (майже 60%) приїхали з країн-членів Євросоюзу.

Директорка Інституту світової політики (ІСП) Альона Гетьманчук відзначила, що приїзд на Євробачення суттєво змінив сприйняття іноземними гостями України. Зокрема, завдяки Євробаченню в України з’явилося більше прихильників її майбутнього членства в Євросоюзі. 64% опитаних гостей конкурсу із країн ЄС зазначили, що тепер більше бажають бачити Україну членом об’єднаної Європи.

"Досить неочікувано понад половина опитаних (54%) заявили, що Україна стане членом ЄС уже в наступні п’ять років. Цікаво, що такої думки дотримуються в однаковій мірі як представники самих країн ЄС (53%), так і ті, хто не належить до єесівських країн", – додає перший заступник директора ІСП Сергій Солодкий.

Ще п’ята частина опитаних (19%) вірить, що Україна увійде до європейської сім’ї в наступну десятирічку. Варіант щодо 20 років обрало не так багато опитаних – лише 6%. Не бачать Україну в ЄС лише 1%, хоча ще майже 20% не змогли визначитися з думкою. Ніяк конкурс не вплинув на думку кожного четвертого (24%). І лише 1% гостей з Євросоюзу заявив, що після відвідин України не хочуть чи дещо менше воліють бачити її в ЄС.

"Євробачення – позитивний інформаційний привід, який можна і треба використовувати для популяризації України. Шоу світового рівня, красива європейська столиця, високий рівень організації події та природна гостинність українців справили на іноземних гостей найкраще враження. Для нас, команди-організаторів, велика радість відчувати себе частиною позитивних змін іміджу нашої держави у світі", – зазначила Ганна Бичок, яка на момент проведення конкурсу обіймала посаду т. в. о. голови правління Національної суспільної телерадіокомпанії України – офіційного мовника-організатора Євробачення.

"Завданням організаційної команди Євробачення було не лише проведення шоу світового рівня, а й зміна іміджу України в світі. Для нас було важливо зарекомендувати Україну надійним та рівноправним партнером, державою з європейськими цінностями та орієнтирами, невід’ємною частиною Європи. Мені приємно, що нам вдалось впоратись з цим завданням і результати опитування це підтверджують", – зауважив виконавчий продюсер Євробачення-2017 Павло Грицак.

Також варто зазначити ще один принципово важливий момент. Опитування GfK Ukraine засвідчило, що спроби Росії відмежуватися від протистояння на Донбасі та перекласти провину на Україну зазнають невдач. "Попри те, що російська влада намагається нав’язати іноземцям уявлення про конфлікт на Донбасі як суто внутрішній, гості Євробачення виявилися більш обізнаними. 70% опитаних чітко визначили конфлікт як міждержавний – як війну між Росією та Україною. Лише 4% вважають конфлікт – громадянською війною", – зауважив Сергій Солодкий. Згідно з опитуванням, переважна кількість респондентів вказала, що саме Росія несе найбільшу відповідальність за розпалювання конфлікту з Україною – 66%. У вину України вірить лише 1% – більшість із тих, хто обрав цю опцію мешкає поза межами ЄС. Крім того, у сприйнятті іноземцями України відбулися кардинальні зміни. Якщо до Євробачення кожен четвертий (24%) асоціював Україну з війною, то після кількох днів у Києві "воєнна асоціація" зникла взагалі. Іноземці наголосили (34%), що тепер головна асоціація з Україною – "гостинність, чудові позитивні люди".

"На початку інформаційної кампанії за кордоном ми ставили для себе певні цілі: збільшити обізнаність про реальний стан справ в Україні поза її межами, зменшити побоювання щодо безпеки в країні, спонукати зростання туристичного інтересу до країни, презентувати толерантну та гостинну державу, що сповідує європейські цінності, показати багату культуру, а головне – похитнути вплив пропаганди і неправдивої інформації про Україну", – підсумувала міжнародний PR-менеджер Євробачення-2017 Вікторія Сидоренко.

Опитування закордонних візитерів Євробачення проводилося компанією GfK Ukraine у період з 9 по 13 травня 2017 року. Усього методом комп’ютеризованого особистого інтерв’ю було опитано 1060 респондентів віком від 18 років, які не є громадянами України і приїхали в Україну з нагоди проведення пісенного конкурсу "Євробачення-2017". Респондентів було обрано випадковим чином у Києві в місцях найбільшого скупчення цільової аудиторії: Міжнародний виставковий центр, фан-зони, що розташовані у центрі міста.

Опитування було проведено ІСП в рамках "Програми сприяння громадській активності "Долучайся!", що фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID) та здійснюється Pact в Україні. Зміст дослідження є винятковою відповідальністю Pact та його партнерів і не обов’язково відображає погляди USAID) або уряду США.

Повні результати соціологічного опитування доступні на веб-сайті Інституту світової політики: http://iwp.org.ua/ukr/public/2255.html

Читайте також: