:
На виробництво програм у Суспільного залишилось 0 гривень 0 копійок

На виробництво програм у Суспільного залишилось 0 гривень 0 копійок

27 червня 2017

Відповідно до Закону "Про суспільне телебачення і радіомовлення в Україні" бюджет суспільного мовника має становити 0,2 % від державного бюджету, тобто в поточному році Національна суспільна телерадіокомпанія України має отримати з бюджету 1,2 мільярди гривень. Цю суму у грудні минулого року також підтвердив Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман.

Однак станом на сьогодні з бюджету для ПАТ НСТУ було виділено 970 мільйонів 797 тисяч 800 гривень. Ці кошти є достатніми лише для утримання НСТУ та покриття поточних видатків, які телерадіокомпанія сплачує державі.

Що ж стосується законних 323 мільйонів 202 тисяч 200 гривень, яких Суспільне недоотримало з бюджету, то ця сума мала би витрачатися на забезпечення міжнародних трансляцій, вироблення власного телевізійного та радіопродукту, розвиток і реформування, що є критичними для майбутнього суспільного мовника в Україні.

"Ми задали собі високу планку – створити в Україні суспільне мовлення. Мовлення, якому довірятимуть українці. Ми хочемо виробляти нетоксичний інформаційний продукт та гідний некомерційний контент, доступ до якого повинен мати кожен українець. Але ж для цього необхідне достатнє фінансування. Ненарахування коштів, які передбачені для НСТУ законом, ставить під сумнів повноцінне функціонування Суспільного. Ми вдячні голові Комітету ВРУ з питань свободи слова Вікторії Сюмар за її ініціативу внести зміни до проекту Закону України про державний бюджет і дорахувати кошти, що мусять бути надані НСТУ. Хочу також наголосити, що сума 1,2 мільярди гривень не просто названа Прем’єр-міністром Гройсманом, вона дійсно відповідає Закону України "Про суспільне телебачення і радіомовлення в Україні". Ми сподіваємось, що найближчим часом відповідні зміни внесуть до бюджету", – зазначив голова правління ПАТ НСТУ Зураб Аласанія.

Читайте також: