:
UA: ПЕРШИЙ покаже прем’єру документального фільму «Концтабір Ізоляція»

UA: ПЕРШИЙ покаже прем’єру документального фільму «Концтабір Ізоляція»

18 серпня 2020

У суботу, 22 серпня, о 22:00 суспільний телеканал UA: ПЕРШИЙ покаже документальний фільм журналіста Сергія Іванова «Концтабір Ізоляція». Стрічка розповідає про артпростір «Ізоляція» в Донецьку, який бойовики перетворили на в’язницю з тортурами й примусовою працею.

Читайте також: «Відтінки України» на Суспільному — історії про представників нацспільнот

2010 року на території колишнього заводу ізоляційних матеріалів у Донецьку митці з різних куточків країни об’єдналися й створили артпростір «Ізоляція». Тут постійно відбувалися мистецькі фестивалі, лекторії, літературні й музичні події. «Ізоляція» швидко стала центром культурного життя Донецька. 9 червня 2014 року бойовики самопроголошеної «ДНР» захопили територію простору й провели власну ревізію, що можна називати мистецтво, а що потрібно знищити. З майданчика креативних ідей терористи зробили справжню в’язницю з нелюдськими умовами. Сюди привозили, допитували й катували людей, які були незгодні з риторикою «русского міра».

Герої фільму — митці, які створювали артпростір «Ізоляція» з нуля, і люди, які були в’язнями донецького табору. Бранці Дмитро Потєхін, Галина Гайова й Валентина Бучок розповіли, як потрапили до «Ізоляції» та через що їм довелося пройти. Про історію становлення мистецького простору «Ізоляція» розповіли — директорка фонду Оксана Саржевська-Кравченко, художник Гамлет Зіньковський, артдиректор IZONE Андрій Горохов та дизайнерка Марина Самохіна.

Нагадаємо, 23 серпня до Дня Державного прапора телеканал UA: ПЕРШИЙ покаже фільм власного виробництва «Мій прапор».

Читайте також: