:
Кінокласика на UA: ПЕРШИЙ — «Легенда про княгиню Ольгу» та «Сватання на Гончарівці»

Кінокласика на UA: ПЕРШИЙ — «Легенда про княгиню Ольгу» та «Сватання на Гончарівці»

29 квітня 2021

У святкові вихідні, 1 та 2 травня, суспільний телеканал UA: ПЕРШИЙ покаже класику українського кінематографа відзняту на кіностудії імені Олександра Довженка. У суботу о 12:00 фільм «Легенда про княгиню Ольгу» та у неділю о 17:45 «Сватання на Гончарівці».

Читайте також: «Наші матері — наші батьки» та «Дівчата війни» — військові драми на UA: ПЕРШИЙ

Кінокартина «Легенда про княгиню Ольгу» режисера Юрія Іллєнка відкриває різні погляди на одну історичну постать — княгиню Київської Русі Ольгу. У фільмі історія правительки оповідається трьома персонами: її онуком Володимиром Великим, ченцем Аре́фою та ключницею Малушею. Життя княгині було складним, сповненим перемог й поразок, а тому оцінка її правління іноді є неоднозначною.

Роль Ольги у фільми виконала заслужена артистка України Людмила Єфименко. Також у фільмі зіграли легендарний Іван Миколайчук та народний артист України Лесь Сердюк.

Фільм режисера Ігоря Земгано «Сватання на Гончарівці» за однойменною п’єсою Григорія Квітки-Основ’яненка розповідає про життя людей, проблеми яких знайомі всім нам. Звичайна дівчина Уляна закохана у кріпака Олексія. Для тодішнього суспільства такий зв’язок був неприйнятним, а тому Уляні шукають кращого майбутнього. Її батькам, Одарці й Прокопу, пропонують засватати доньку за Стецька. Він заможний, проте хлопець невеликого розуму. З болем у серці батьки погоджуються на цю аферу, проте Уляна вже має свій план дій.

У фільмі зіграли відомі українські актори Нонна Копержинська, Михайло Крамар, Алла Ролик та інші.

Нагадаємо, суспільний телеканал UA: ПЕРШИЙ щотижня показує якісні українські й зарубіжні фільми.

Читайте також: