:

"Недофінансування НСТУ буде сприйнято, як сигнал, що влада не хоче, щоб Суспільне було незалежним" – Тетяна Лебедєва

06 липня 2017

Прес-конференція присвячена питанню недофінансування Суспільного сьогодні відбулася в інформаційному агенстві "Укрінформ". Під час заходу члени Наглядової ради НСТУ у відкритому зверненні закликали Верховну Раду забезпечити повноцінне фінансування суспільного мовлення у Держбюджеті-2017.

"Cтворення суспільного телерадіомовлення – одна з найважливіших реформ, яка наближає Україну до клубу цивілізованих, демократичних країн. І тому весь світ дивиться на те, як ця реформа проходить в Україні. У декількох країнах проходить процес, коли суспільне мовлення знищують. Майже у всіх таких випадках діють через бюджет: або зменшують бюджет, або збільшують залежність від чиновників чи якогось окремого міністерства щодо отримання грошей. І це все абсолютно перекреслює головний принцип суспільного – незалежність від влади, від усього, крім суспільства. І такі спроби накласти обмеження через бюджет, по-перше, завжди зрозумілі й прозорі, а по-друге викликають дуже великий осуд з боку інших країн і міжнародної спільноти. Це перша небезпека. І недофінансування НСТУ буде сприйнято, як сигнал, що влада не хоче, щоб Суспільне було повністю незалежним і спроможним", – зазначила голова Наглядової ради ПАТ "НСТУ" Тетяна Лебедєва.

Голова Офісу Ради Європи в Україні Мортен Енберг, який також був присутнім на прес-конференції, прокоментував ситуацію з недофінансуванням НСТУ так: "Рада Європи відводить особливу роль суспільному мовленню, бо саме воно має просувати цінності демократичних суспільств. Без реальної незалежності суспільна медіакомпанія не зможе утримувати належний рівень довіри і підтримки суспільства. У свою чергу незалежність суспільного мовника досягається завдяки незалежному менеджменту, незалежній редакційній політиці та належному фінансуванню. Ми знаємо негативні приклади інших держав, де значне скорочення або взагалі припинення фінансування суспільних мовників призводило до значного зниження плюралізму ЗМІ в країнах. Тому ми вітаємо заяву Прем’єр-міністра України Володимира Гройсмана про те, що фінансування Національної суспільної телерадіокомпанії України відбудеться повною мірою, як того вимагає закон".

Голова правління ПАТ "НСТУ" Зураб Аласанія більш детально розповів про проблеми недофінансування телерадіокомпанії: "Ми місяць пропрацювали, провели всі аудити і дійшли висновку, що 13 мільйонів залишилося нам до кінця року на все, на виробництво і на всі телерадіокомпанії. Система вибудувана так, що ми маємо на виробництво в 4 рази менше, ніж на трансляцію. Я навіть соромлюся цифру називати, скільки нам передбачено на виробництво. У цих недоданих сумах, які мають бути додані до нашого бюджету, як сьогодні справедливо було сказано, уже закладені гроші не тільки на забезпечення існування системи, а вже й на її трансформацію, яка має привести до реальних змін і в ефірі, і в структурі Суспільного".

Зураб Аласанія зазначив, що оптимізму в цій нелегкій справі додає сформована команда, яка далі працює над реформою Суспільного. А також, що тішать слова Прем’єр-міністра України стосовно надання бюджету НСТУ в повному обсязі згідно із законом.

Перший заступник голови Державного комітету телебачення і радіомовлення України, що є акціонером Суспільного, Богдан Червак попросив вважати його агентом суспільного мовника в органах державної влади, оскільки для нього особисто ця реформа є питанням честі. Він сказав: "Ми надали Міністерству фінансів усі необхідні документи, пов’язані із недоданою сумою 462 мільйона 439 тисячі 200 гривень, вказали, що це порушення закону, і необхідно дофінансувати НСТУ в тих обсягах, які вказані".

У ході прес-конференції головний експерт групи Реанімаційного пакету реформ з питань медіа-реформи Ігор Розкладай зазначив: "У 2009 році Рада Європи нагадала не тільки нам, а й усій Європі про те, щоб бути неупередженим, незалежним і, по суті, сторожем демократії, має бути належне фінансування. Сума для НСТУ, записана в законі, не є насправді великою: бюджети європейських суспільних мовників є значно більшими. Тим не менше, держава виконала свої зобов’язання на 70% відсотків. А щоб суспільний мовник зміг і перебудуватися, і створювати, і показувати ще більш якісний контент, для цього держава має виконати взяті на себе зобов’язання, які прописані в законі. Ми закликаємо парламент і уряд забезпечити ту суму, яка належить суспільному мовнику за законом".

Читайте також: